Vještaci tvrde da je Stanković samo pod stresom

Stanković je tužio državu i traži nešto manje od 200.000 eura zbog duševnih bolova
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 01:58h

Vještaci medicinske struke utvrdili su da penzionisani policajac Goran Stanković ne trpi ni fizičke, ni duševne bolove, pošto je ostao bez posla i godinama bio šikaniran nakon što je prvi progovorio o prebijanju sada pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci.

Stanković je tužio državu i traži nešto manje od 200.000 eura zbog duševnih bolova.

Vještak kardiolog Veselin Latković i neuropsihijatar Stanko Milić, kazali su juče da su iz medicinske dokumentacije, koju je dostavio Stanković, i neposrednog razgovora sa njim, zaključili da nije došlo do umanjenja opšte životne aktivnosti kod njega, jer nije uspostavljena dijagnoza srčanog oboljenja i da nema osnova za trpljenje fizičkih i duševnih bolova.

Milić je dodao i da je Stanković doživio posttraumatski stresni poremećaj sa dominantnim simptomima straha, ali da sporni događaj kod njega nije ostavio trajni poremećaj.

“Mišljenja sam da je tužilac trpio strah jakog intneziteta, koji se odnosi na period od 14 dana, strah srednjeg intenziteta od dva mjeseca, a povremeno strah blagog intenziteta usljed podsjećanja na traumatski događaj”, rekao je Milić.

Oba vještaka konstatovali su da se iz medicinske dokumentacije vidi da je Stanković upućivan i kod kardiologa i kod psihijatra, ali da nema nikakve dokumentacije o tome da je išao kod preporučenih doktora.

“Nisam ni išao, jer mi je nakon terapija koje su mi davali u Domu zdravlja bilo bolje, a nisam želio da budem markiran kao duševni bolesnik. Svaki pošteni građanin koji govori istinu izgleda da ovdje mora ići kod psihijatra”, rekao je je Stanković.

Njegova punomoćnica Ivana Jelušić pisano će se izjasniti na nalaze vještaka.

U tužbi piše da je, nakon prebijanja Pejanovića, pokrenut krivični postupak protiv više službenika policije, među kojima je bio i Stanković i da je, nakon što je u tom postupku iznio ono što mu je bilo poznato o tom događaju, a što je ukazivalo na odgovornost drugih službenika policije, kao i viših policijskih starješina.

Stanković je pravosnažno oslobođen.

"Nakon toga, tužilac i njegova porodica bivaju izloženi neviđenim pritiscima, ucjenama, nedozvoljenim ponudama, praćenjima, anonimnim i otvorenim prijetnjama, šikaniranju, kao i krajnjoj izolaciji, bijedi i nemaštini tužioca i njegove porodice", piše u tužbi.

Oba vještaka konstatovali su da se iz medicinske dokumentacije vidi da je Stanković upućivan i kod kardiologa i kod psihijatra, ali da nema nikakve dokumentacije

Suđenje se nastavlja 25. marta.

Stanković, policajac koji je javno progovorio o prebijanju Pejanovića, nekoliko mjeseci prije penzionisanja bio je prinuđen da napusti posao, a bivši direktor UP Božidar Vuksanović je u aprilu prošle godine pokrenuo postupak za njegovu rehabilitaciju i dobio je penziju od 209 eura.

Sutkinja Larisa Mijušković-Stamatović prije desetak dana osudila je policajce Ivicu Paunovića, Milana Kljajevića i Milanka Lekovića na po sedam mjeseci zatvora zbog pomaganja u zlostavljanju i mučenju Pejanovića, dok je njihove kolege Dobrivoja Đuričića i Bojana Radunovića oslobodila optužbi zbog istog slučaja. U toku je i proces protiv njihovih tadašnjih starješina Ratka Rondovića i Dušana Raičevića zbog dešavanja u betonjerci prije četiri godine.

Vama je lako, država vas štiti

U sudnici je juče došlo i do verbalne rasprave između sutkinje Ljiljane Šoškić i Stankovića.

Na pitanja i konstatacije sudije zašto nije išao kod ljekara specijalista, ukoliko je imao ozbiljnih smetnji po fizičko i psihičko zdravlje, te da tužba i tužbeni zahtjev nijesu dobro koncipirani, Stanković je prokomentarisao “ vama je lako, vas je država izabrala i ona vas štiti”.

“Oni su me proglasili ludim i nepodobnim u svakom smislu, ja sam preživio tešku golgotu s mojom familijom i teško je kada vam se služba revanšira na ovakav način”, rekao je Stanković.

Galerija

Bonus video: