ZVANIČNA POTVRDA

Irena Lagator ide na Bijenale u Veneciji

Posljednje dvije godine imala je nekoliko značajnih izložbi u inostranstvu, a njen rad “Društvo neograničene odgovornosti” izazvao je veliku pažnju likovne kritike i publike
32 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 16:17h

Crnu Goru na 55. Esposizione Internazionale d´Arte – la Biennale di Venezia predstavlja projekat Irene Lagator-Pejović “Misliti slikom”. Projekat čine tri cjeline: “Izvan konačnosti”, “Misliti slikom” (uključujući rad Camera Imaginata), i “Ecce Mundi”, a biće predstavljen u crnogorskom paviljonu - Palazzo Malipiero u Veneciji, od prvog juna do 24. novembra 2013.

“Interaktivni projekat Irene Lagator-Pejović 'Misliti slikom' ocijenjen je kao najinventivniji"

“Ovi prostori unutar prostora postoje da bi preveli mišljenje u viđenje, čulnost u smisao, odsustvo u prisustvo, postavljajući i pitanja lične kolektivne odgovornosti u odnosu na stvaranje 'slika'”, komentariše projekat “Misliti slikom” autorka Irena Lagator-Pejović.

Tema ovogodišnje 55. međunarodne izložbe umjetnosti – La Biennale di Venezia je “Enciklopedijska palata“ (Palazzo Enciclopedico), inspirisana djelom umjetnika Marina Auritija, koji je 1955. godine osmislio taj imaginarni muzej, koji na jednom mjestu okuplja sva svjetska znanja i otkrića, od točka do satelita.

Organizator i pokrovitelj crnogorske prezentacije na 55. međunarodnoj izložbi umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture Crne Gore, a izvršni producent je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Komesar crnogorske izložbe je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević. Više riječi o crnogorskom predstavljanju na 55. bijenalu, kao i sama prezentacija rada umjetnice Irene Lagator-Pejović, bilo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Perjaničkom domu na Kruševcu.

Interakcija posjetioca je važan elemenat, tj. njegova participacija kako perceptivna tako i taktilna

“Interaktivni projekat Irene Lagator-Pejović 'Misliti slikom' ocijenjen je kao najinventivniji. Koristeći unakrsna povezivanja između različitih medija, ona postavlja pitanje šta je slika, kakva je njena funkcija, problematizuje odnos unutrašnjih i spoljašnjih slika koje su u stalnoj interakciji.

Ona preispituje sliku, tijelo i medij. Percepcija posmatrača sljedeća je tema projekta 'Misliti slikom' u kojem umjetnica preferira na naučna znanja”, približava projekat Nikčević.

Irena Lagator-Pejović, koja je prošle godine doktorirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu - Centar za interdisciplinarne studije, odsjek za višemedijsku umjetnost, napravila je video prezentaciju svog projekta “Misliti slikom”, koji će biti predstavljen kroz tri povezane cjeline.

“Prvi projekat nazvan 'Izvan konačnosti' nalazi se u prvom izlagačkom prostoru. Posjetilac će biti izazvan djelom koje zahtijeva od njega prodiranje unutar tankih zlatnih i srebrnih niti, koje su postavljene u dva pravca i osvijetljena preciznom svjetlošću.

Interakcija posjetioca je važan elemenat, tj. njegova participacija kako perceptivna tako i taktilna. Kretanjem kroz djelo posjetilac ga dovršava... On ulazi u drugi tunel, probija svjetlucavi zid od materije koja će zabilježiti njegov prolaz modifikujući ga”, komentariše prvi dio projekta “Misliti slikom” Irena Lagator-Pejović.

U radu 'Camera Imaginata' (Sredstva za razmjenu moći imaginacije) slika rotira u riječ

Drugi dio rada, po kojem cijeli projekat nosi ime, satkan od svjetlosti, pokreta i ogledala, tvori rizome između materijalnog i imaterijalnog svijeta, prisustva i odsustva...

“Iz ove crne kocke ulazi se u prostor Bijeli kvadrat obložen platnima. U ovom pozitivu kosmosa ljudska figura postaje zvijezda, daleki i bliski univerzum, kako u odnosu na njen crtež - formu tako u odnosu na optičke senzacije animiranog pokreta figura.

Koračajući kroz medij djela, kroz mnoštvo njegovih jedva vidljivih piktograma, čovječanstvo mirne koegzistencije emanira ideju drugačijih svjetova. Arhitektura kreiranog bijelog prostora postaje medij koji posjeduje sliku, palatu čovječanstva koju čovječanstvo vjekovima otpočinje.

U radu 'Camera Imaginata' (Sredstva za razmjenu moći imaginacije) slika rotira u riječ. Projekat art knjige 'Camera Imaginata' računa na pojam društvenog medija i participiraju posjetioca aktiviranjem ličnih i kolektivnih sfera, subjektivnog prema kolektivnom poimanju svijeta, komentariše komesar crnogorskog predstavljanja na 55. venecijanskom bijenalu umjetnosti, Nataša Nikčević.

Model pozivnog konkursa

“'Palata Enciklopedija' glavna je tema Venecijanskog bijenala. Dijelom je inicirana idejom imaginarnog muzeja umjetnika Marina Auritija, koji je želio da sagradi monumetalni muzej u kojem bi bila pohranjena sva ljudska znanja.

Izložba će u eri interneta, globalnih mreža i virtuelnih enciklopedija, pozicionirati 'refleksije na način na koji će prikazi i slike korišćene u strukturiranju znanja i oblikovanju našeg iskustva u odnosu na svijet' (citat Masimilijana Đonija, umjetničkog direktora 55. bijenala)”, kazala je komesar crnogorske izložbe Nataša Nikčević naglašavajući da se u svom radu koristila modelom pozivnog konkursa na kojem su učestvovali umjetnici Ivanaka Vana Prelević, Vesko Gagović, Adrijana Gvozdenović, Olivija Ivanović, Gordana Kuč, Ratko Odalović, Siniša Radulović i Irena Lagator-Pejović.

O izboru umjetnika odlučivao je Stručni tim u sastavu Ljiljana Zeković, direktorica Umjetničkog muzeja na Cetinju, Mirjana Dabović-Pejović, kustos “Ateljea Dado” na Cetinju, Ljiljana Karadžić, umjetnička direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Preporučujemo za Vas