Tužilac sad bježi od montiranog procesa?

Iako je Tužalštvo uredno obaviješteno, na jučerašnju raspravu nije bilo zastupnika optužnice a prisustvo stranaka nije obavezno
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 20:50h

Na raspravi pred vijećem Višeg suda po žalbama u slučaju povodom napada gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića, advokati obje strane su ostali pri navodima iz žalbi i odgovora koje su podnijeli tom sudu na prvostepenu presudu.

Presudom sudije Osnovnog suda Nade Rabrenović, 24. jula 2012. Miljan Mugoša osuđen je na uslovnu kaznu od šest mjeseci, na dvije godine, zbog nanošenja teške tjelesne povrede Jovoviću, u vidu pucanja bubne opne kao i da je postupao s direktnim umišljajem.

Jovović je istom presudom oslobođen optužbe Tužilaštva da je u incidentu od 5. avgusta 2009. nanio laku tjelesnu povredu vozaču starijeg Mugoše Draganu Radonjiću dok je ovaj štitio šefa od "napada" urednika "Vijesti".

Jovović je napadnut 5. avgusta 2009. na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, nakon što je fotoreporter Pejović pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil prvog čovjeka Podgorice.

Iako je Tužalštvo uredno obaviješteno, na jučerašnju raspravu nije bilo zastupnika optužnice a prisustvo stranaka nije obavezno.

Sudija izvjestilac Sonja Cvjetičanin hronološki je saopštila činjenice u predmetu kao i izjave aktera događaja i svjedoka.

Ona je, između ostalog, navela da je sudija Osnovnog suda u presudi navela da nije prihvatila odbranu Miljana Mugoše da se radi o prekoračenju nužne odbrane, jer je strahovao za oca.

Podsjetila je da je on tokom istrage negirao da je Jovoviću nanio tešku tjelesnu povredu, ali da je na suđenju priznao djelo. Cvjetičanin je dodala da sudija Rabrenović izjavu Radonjića, o tome kako ga je povrijedio Jovović, nije prihvatila jer je ocijenila neistinitom i smišljenom da olakša položaj Miljanu Mugoši. Ona je podsjetila da je sudija Rabrenović istinitim cijenila iskaze Pejovića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Ljubiše Mitrovića, urednice Mile Radulović i bivše novinarke “Vijesti” Jasmine Muminović kao i odbranu Jovovića da nikoga nije udarao, već da je gradonačelnik sa sinom napao njega i Pejovića.

Nakon što je Cvjetičanin iznijela hronologiju slučaja, Jovovićev advokat Goran Rodić rekao je da mu je žao što se tužilac nije pojavio, pretpostavljajući da je izbjegao da dođe iz etičkih razloga, jer bi “ponovo morao da brani tezu bez dokaza u montiranom procesu i načinu da se pomogne Miljanu Mugoši”.

Iako je Tužalštvo uredno obaviješteno, na jučerašnju raspravu nije bilo zastupnika optužnice a prisustvo stranaka nije obavezno

On je istakao da je tužilac, koji zastupa optužnicu, Zoran Vučinić, nakon tri i po godine napisao žalbu, gdje je umjesto za okrivljenog Miljana, naveo Miomira Mugošu i napisao djelo koje ne postoji - “teška krivična povreda”.

Ocijenio je da to nije urađeno slučajno.

Što se tiče navodne povrede nanijete Mugošinom vozaču, zbog koje je prvobitno protiv Jovovića bila podignuta optužnica za tešku tjelesnu povredu, Rodić je rekao da je nesporno da se radilo o staroj povredi.

“Koja je podmetnuta mom branjeniku, ali ne bez znanja tužioca. Radonjić je zatim izbjegao ponovno snimanje a nestao je CT snimak. A da bi se pred tužioca došlo morala je biti i vidljiva povreda koju je pretpostavljam Dragan Radonjić sam nanio ili mu je u tome pomogao Miomir Mugoša”, rekao je Rodić.

Jovovićev drugi advokat Branislav Lutovac istakao je da vijeće, prilikom donošenja odluke, treba da uzme u obzir činjenice da se Radonjić tokom postupka pred Osnovnim sudom nije mogao sjetiti kako i čime ga je napao Jovović.

“Nakon dolaska policije, odmah nakon incidenta, nijednom riječju Radonjić nije naveo da ga je Jovović te noći napao, nijedan od svjedoka policiji nije rekao da je Radonjić povrijeđen. Povreda se pojavljuje 13 sati nakon događaja. Zbog toga je sudiji bilo nemoguće prihvatiti njegov iskaz”, rekao je Lutovac.

Tužilac predlaže Višem sudu da ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na početak, a zbog pogrešno utvrđenih činjenica u odnosu na Jovovića, povrede postupka i uslovne kazne za mlađeg Mugošu.

Tužilac predlaže Višem sudu da ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na početak

Advokat mlađeg Mugoše Nebojša Maraš juče je ponovio navode iz žalbe - da smatra da je rok provjere od dvije godine veoma dug, s obzirom na to kojim se poslom bavi njegov klijent. Miljan Mugoša je zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova. Advokat Mitar Mugoša, u ime klijenta Radonjića, traži da se prvostepena presuda preinači tako što bi Viši sud Jovovića proglasio krivim zbog nanošenja lake tjelesne povrede vozaču. Presuda Višeg suda, kako je saopštila sudija Vuković, biće u zakonskom roku dostavljena strankama.

Miomir Mugoša je zbog incidenta prekršajno kažnjen sa 400 eura.

Po prijavi niko nije još postupio

Jovović je izjavio da je saglasan sa stavovima svojih advokata i sugerisao Vijeću Višeg suda da, prilikom odlučivanja, pročitaju njegovu završnu riječ koja je u presudi Osnovnog suda data samo u dvije rečenice.

“U završnoj riječi je moja krivična prijava protiv svih koji su učestvovali u ovom montiranom procesu protiv mene, a po kojoj još niko nije postupio”, rekao je Jovović. Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” podsjetio je da je, zbog montiranih dokaza, u završnoj riječi podnio krivičnu prijavu protiv više osoba.

„Uključujući i Mugoše, VDT, specijalnog tužioca koja je postupala u prvom, kao i tužioca koji je postupao u drugom dijelu procesa, policajaca koji nijesu obavili to što je trebalo da obave, ljekara koji su lagali. Očekujem da država pokrene postupak protiv svih njih, jer pravda nije zadovoljena”, rekao je Jovović nakon prve presude.

Galerija

Bonus video: