Izložba slika i crteža Nataše Đurović u Baru: Dnevnički zapisi duše

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović ukazala je da kreativnu pažnju Nataše Đurović “kontinuirano i permanentno” zaokuplja život kao “procesulani tok, krucijalna tema i esencijalni narativ njenog djela”
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2018. 06:36h

Likovni program XXXI Barskog ljetopisa nastavljen je sinoć samostalnom izložbom Nataše Đurović, redovnog profesora cetinjskog FLU.

U Dvorcu kralja Nikole, Đurović se predstavila svojim slikama i crtežima rađenim kombinovanom tehnikom, iz aktuelnog ciklusa „ Trajanje-nestajanje-trajanje“.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović ukazala je da kreativnu pažnju Nataše Đurović “kontinuirano i permanentno” zaokuplja život kao “procesulani tok, krucijalna tema i esencijalni narativ njenog djela”.

Prema njenim riječima, Natašu Đurović među crnogorskim likovnim umjetnicima izdvaja njena “apsolutna predanost i posvećenost djelu”, ne samo u procesu promišljanja i realizacije, već i “njegove materijalizacije u kontekstu komunikacije”.

Ukazujući da živimo u nesigurnim i neizvjesnim vremenima ličnih i kolektivnih strahova, izazova i isčekivanja, Miranović je navela da su nam potrebna duhovna ishodišta, hramovi osame, “ i nije slučajno što su Natašini radovi izlagani u dvorskim zdanjima na Kruševcu u Podgorici i ovdje u Baru kao savremene ikone na pijedestalu pred kojima pitamo, molimo, vjerujemo”.

"Tvoreći umjetničke cikluse, umjetnica živi vlastite, i u uzajamnoj neodvojivoj kohabitaciji nastaju materijalizovani svjetovi koji su zapravo otjelotvorene misli, trenutci, iskustva, strahovi, naslućivanja, proživljena i željena stanja. Natašini umjetnički ciklusi svojevrsni su mnemografski zapisi koji proizilaze jedan iz drugog, prožimaju se, nadograđuju. Ovaj poslednji inverzno može biti i prvi, traje već šestu godinu i u samom nazivu otkriva suštinu. Kompleksnost i slojevitos ove opšte/velike teme Univerzuma, svijeta i života, Nataša iskazuje kontrastnim nebojenim egzekucijama crne i bijele, sa ponekim pigmentnim akcentom, koristeći konvencionalni ugljen, kao i presovani, ugljen u prahu, olovku i razne druge izražajne slikarske tehnike"navela je Miranović.

Radove ovog ciklusa-desetine crteža, insatlacija, slika-vidjele su i beogradska i podgorička publika, ali, ističe Miranović, ovo je “posve nova izložba” jer joj je dat novi kontekst, shodno mjestu/prostoru ekspozicije.

"Nataša vrši selekciju radova po principiu „manje je više“, dozvoljava djelu da „diše“ specifičnom fenomenologijom, podcrtavajući kodirajući diskurs kontrastnim velikimi malim formatima. Za male formate sama umjetnica kaže da su dnevnički zapisi duše, a veliki su slojevite priče o intuiciji. Crtež je za Natašu ekspresivno ogoljavanje sopstvenog bića..skener psihološke, emocionalne i mentalne slike njenog Ja. Taj svojevrsni koloplet žila kucavica“ tvori krvotok djela, usmjerava njegove kreativne konflikte naizgled rastavljeno i dezintegrisano, na momnetne silovito dovodi do svog izvornog bića, do prvotnog stanja nerazgovjetnosti i egzistencijalnog meteža, da bi se odmah potpom konsolidovao u zadivljujuće predstave života", zapisala je Miranović o ovim djelima.

Nataša Đurović je diplomirala 1986. na odsjeku konzervacije-restauracije slikarskih djela na Kulturološkom fakultetu na Cetinju. Bila je stipendista francuske Vlade i 1989/90. boravila na specijalizaciji u Parizu, a magistrirala je likovnu tehnologiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Od 1989. aktivna je kao likovni umjetnik, realizujući svoje ideje u različitim medijima- crtežu, slici, fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i član ULUCG. Izlagala je na prestižnim kolektivnim izložbama u Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Švedskoj, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Kanadi, SAD i Makedoniji, a samostalno u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji i San Marinu. Dobitnik je više nagrada za umjetnički rad, a njena djela se nalaze u institucionalnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Galerija

Bonus video: