Edicija "Jedinstvo" posvećena pozorišnom životu u Nikšiću

Nakon 50. godina pauze u okviru izdavačke djelatnosti pozorište je obnovilo časopis ’Pozorište’ i do danas je izašlo 18 brojeva
102 pregleda 1 komentar(a)
promocija, Nikšićko pozorište, Foto: Vijesti
promocija, Nikšićko pozorište, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.02.2013. 16:42h

„Polazeći od ocjene da je tradicija dobra samo kad se stvara, a ne kada se od nje živi, Nikšićko pozorište je od svog obnavljanja, 1999. godine do danas, insceniralo zvučne naslove iz domaće i svjetske dramaturgije.

„Bez spoznaje o kulturnim vrijednostima i njihovom nemjerljivom značaju, ne možemo imati ni identitetsku svijest"

Samo u posljednjih osam godina pozorište je imalo sedam premijera a uspjelo je da obnovi Festival glumca i organizuje njegovih šest izdanja. Nakon 50. godina pauze u okviru izdavačke djelatnosti pozorište je obnovilo časopis ’Pozorište’ i do danas je izašlo 18 brojeva“, kazala je Slavojka Marojević, urednica časopisa „Pozorište“, na promociji edicije „Jubileji“ koja je organizovana u sali „Zahumlja“.

Ediciju „Jubileji“, koju je izdalo Nikšićko pozorište zajedno sa izdavačkom kućom „Nova knjiga“ iz Podgorice, čine tri knjige „Magija traje“ i „Pozorišni festivali u Nikšiću“, koje su priredili Goran Jevrić i Radmilo Tadić i „Profesionalno pozorište u Nikšiću“, autora prof. Srđana Vukadinovića.

„Bez spoznaje o kulturnim vrijednostima i njihovom nemjerljivom značaju, ne možemo imati ni identitetsku svijest. Zbog toga, mi u Nikšićkom pozorištu nikada nijesmo posustajali pred preprekama, jer smo vjerovali da radimo vrijedne stvari od značaja koji prevazilazi lokalni ambijent.

Vjerovali smo da radimo pravu stvar čuvajući od zaborava žive i počivše pozorišne poslenike i zaljubljenike u kulturu, jer smo znali da samo tako možemo postaviti nove standarde za očuvanje naše, ne samo kulturne i pozorišne baštine u Nikšiću, već i za naš sveukupni identitet – pozorišni, kulturni, građanski, nacionalni, državni“, kazao je Goran Jevrić, predsjednik Pozorišnog savjeta Nikšićkog pozorišta i inicijator edicije.

Naglasio je da je mali broj ljudi vjerovao u opravdanost i uspjeh ovog izdavačkog poduhvata i podsjetio da „magija“ nikšićkog pozorišta traje još od daleke 1884. godine kada je u Nikšiću izvedena „Balkanska carica“, samo nekoliko mjeseci nakon premijere na Cetinju.

Nakon predstavljanja knjiga, posjetioci su evocirali uspomene i pričali o značaju pozorišta

„Nužno je da se mnogo svjesnije i konkretnije odnosimo prema kulturi uopšte, ne samo u Nikšiću, jer samo na taj način čuvamo i naš kulturni, ali i sveukupni nacionalni identitet. U suprotnom, treba da se zapitamo da li smo svjesni šta zapravo činimo svi mi zajedno“, rekao je Jevrić.

Tadić je kazao da prva knjiga govori ne samo o razvoju pozorišnog života u Nikšiću već je i korisna istorijska građa grada pod Trebjesom, a da je prilikom njene izrade korišćena kombinovana metoda – istorijsko istraživanje i razgovor sa živim poslenicima pozorišnog života, što je dalo dobre rezultate.

„Uloženo je dosta napora, prošlo je dosta vremena od kada smo Goran i ja krenuli u realizaciju ovoga, skoro deset godina, ali ovo je nešto što ostaje“, kazao je Tadić.

Urednica Izdavačke kuće „Nova knjiga“ iz Podgorice Jelena Krsmanović kazala je da je obaveza svake izdavačke kuće da prepozna prave vrijednosti onih izdanja koja će imati značaj u očuvanju i bogaćenju kulturne baštine a koja se temelji na kulturnoj tradiciji, a da su oni upravo te vrijednosti prepoznali u ediciji „Jubileji“.

Nakon predstavljanja knjiga, posjetioci su evocirali uspomene i pričali o značaju pozorišta. Učešće su uzeli Dino Tuzović, Gordana Sarić, Goran Bulajić, Slobodan Mirjačić, Zorica Zeković, a direktor Pozorišta Zoran Bulajić kazao je da edicija predstavlja kapitalni projekat u njihovoj izdavačkoj djelatnosti i izrazio nadu da će do kraja godine biti završena rekonstrukcija sale „18. septembra“, čime bi i Pozorište ponovo dobilo scenu kakvu zaslužuje.

Bonus video: