Najbolji lijekovi za opekotine, a imate ih u kuhinji

Ukoliko ste i vi zaboravili na to koliko je sunce jako dok ste uživali u sunčanju i sada muku mučite sa crvenom i bolnom kožom, pomozite sebi nekom od namirnica koje imate u svojoj kuhinji
290 pregleda 0 komentar(a)
opekotine, Foto: Shutterstock
opekotine, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2018. 06:11h

Zobena kaša

Napravite osvježavajuću kupku u kadi pa u vodu dodajte dvije do tri šoljice mljevene zobene kaše i sve dobro izmiješajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite u kadu i uživajte sljedećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom. Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.

Paradajz

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usljed izlaganja jakom suncu.

Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite mu koru, pa ga usitnite u sjeckalici ili ga ispasirajte viljuškom tako da postane kašast. Smjesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Krastavci

Svi dobro znamo koliko je maska od krastavaca efikasna za suvu kožu lica. Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rješenje i za opekotine od sunca.

Hladan krastavac isjecite na kolutove, a potom ih rasporedite po opečenoj koži. Pustite ih da odstoje 15-20 minuta, a potom ih zamijenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite još jednom postupak.

Jogurt

Mazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poput peckanja i osjećaja zategnute kože.

Možete kritične zone premazati debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomiješati sa zobenom kašom ili, čak, namazati jogurt pa na njega poređati krastavce.

U svakom slučaju, smjesu držite 15-ak minuta, sperite hladnom vodom, pa kroz sat vremena ponovite postupak

Jabukovo sirće

Ova čarobna tečnost čini čuda za vašu kožu, posebno ako je oštećena sunčevim zracima. Jabukovo sirće će ukloniti štetne bakterije s površine kože i omogućiti koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem.

Izmiješajte pola litre hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta pa tom mješavinom namočite pamučnu pelenu i njome prekrijte opečene djelove tijela. Nakon 15 minuta, ponovo smočite krpu i ponovite tretman.

Krompir

Kada spustite ruku na regije koje su izgorjela od sunca, imate utisak kao da vam koža gori, a krompir je poznat kao dobar prirodni lek za “izvlačenje” temperature. Pored toga, ovo povrće djeluje i kao prirodni analgetik, odnosno prirodno sredstvo protiv bolova.

Oljuštite krompir i nasjecite ga na tanke kriške ili ga narendajte pa ga stavite na bolna mjesta.

Prekrijte sa tankim čaršavom ili pelenom pa ostanite tako bar 20 minuta.

Bonus video: