BBC ponovo ekranizuje Tolstojev "Rat i mir"

“To će biti potresna istorija ljubavi, rata i porodičnog života koja razdire dušu“, rekao je pozanti scenarista
93 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2013. 21:21h

Britanski javni servis planira da snimi seriju prema čuvenom romanu Lav Tolstoja “Rat i mir”, a pisanje scenarija za seriju od šest epizoda, koja će se na programu BBC-ja naći 2015. godine, povjereno je Endri Dejvisu.

Posljednja televizijska serija nastala po romanu “Rat i mir“ snimljena je 2007. godine u koprodukciji Njemačke, Rusije, Poljske, Francuske i Italije

On je sredinom 90-ih adaptirao roman “Ponos i predrasude” za potrebe istoimene serije. Godine 2008. Dejvis je dobio nagradu “Emi“za filmski scenario napisan po romanu Čarlsa Dikensa “Mala Doroti“. Ovo nije prvi put da Britanci adaptiraju ovaj Tolstojev roman. Prva serija snimljena je 1972, sa Entoni Hopkinsom u ulozi Pjera Bezuhova.

“To će biti potresna istorija ljubavi, rata i porodičnog života koja razdire dušu“, rekao je pozanti scenarista.

Za razliku od “Ane Karenjine” po kojoj je snimljeno 13 filmova i televizijskih serija, drugo Tolstojevo, znatno obimnije remek-djelo “Rat i mir“, ekranizovan je ukupno sedam puta u Rusiji i u svijetu. Prve verzije nastale su još u epohi nijemog filma: 1913. i 1915.

Godine 1956. “Rat i mir” je snimnjen u koprodukciji SAD i Italije sa Odri Hepbern u ulozi Nataše Rostove, a 1967. Sergej Bondarčuk je u SSSR-u snimio “Rat i mir” grandioznu filmsku epopeju.

Posljednja televizijska serija nastala po romanu “Rat i mir“ snimljena je 2007. godine u koprodukciji Njemačke, Rusije, Poljske, Francuske i Italije, a ulogu kneza Andreja Bolkonskog igrao je Alesio Boni.

Galerija

Bonus video: