Uklanjanje tetovaža bolnije od tetoviranja, skupo i ponekad neuspješno

Ruže, leptirići, zmije i zmajevi – tipični su motivi koji krase kožu 12 miliona Njemaca. Šta se događa kada oni više ne odgovaraju ukusu i željama vlasnika?
472 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 21:11h

Njemica Sue, kao i mnogi njeni vršnjaci širom svijeta, je imala 17 godina kada je prvi put otišla u jedan tatoo studio i na gornjem dijelu ruke stetovirala omanjeg zmaja. Danas ima 29 godina i vrlo rado bi uklonila sliku stvorenja dugačkog desetak centimetara.

„Danas mi zmaj jednostavno više ne pristaje. Ne žalim što sam ga tetovirala, ali, isto tako mi nije žao što ću ga sada ukloniti“, kaže Sue.

Prema procjenama, ona je jedna od oko 12 miliona Njemaca koji na svom tijelu nose tetovažu; neki imaju samo jedan motiv, drugi nekoliko, a ima i onih koji su takoreći istetovirani od glave do pete.

Do 2009. godine za tetoviranje je bilo dozvoljeno korištenje bilo kojih boja pa čak i onih za lakiranje automobila. U međuvremenu su dozvoljene još samo one boje koje nisu štetne – ali, koje su to tačno, za sada još uvijek nije jasno utvrđeno.

U Njemačkoj trenutno postoji oko 7.000 prijavljenih studija u kojima se tetoviranjem bave profesionalci. Međutim, i njima se mogu potkrasti greške. „Treba voditi računa o tome da je uvijek zapravo riječ o povredi kože budući da se u nju unosi boja i to nikada nije samo tako, bezazleno“, kaže dermatolog Marina Šeler iz Bona.

Broj zahtjeva za uklanjanje tetovaže u stalnom porastu

Procenat onih koji žele da uklone svoje tetovaže je u odnosu na prije nekoliko godina porastao za oko 40 posto. U prvom redu je riječ o ženama između 25. i 50. godine starosti. Kao jedan od glavnih razloga za uklanjanje one navode sljedeće: u međuvremenu se promijenila njihova ličnost i ukus tako da im dotične tetovaže više ne odgovaraju.

„Među njima ima i onih koji tetovažu žele da uklone jer je jednostavno loše napravljena, jer ne izgleda lijepo ili zato što je izblijedila. Međutim, pogrešno je očekivati da se tetovaža tokom pet tretmana laserom može sasvim ukloniti“, kaže dermatolog Šeler i dodaje da se u prosjeku mora računati s barem pet do sedam tretmana. Osim toga, treba uračunati i vremensku dužinu cjelog postupka budući da je koži nakon pet tretmana potrebna pauza a sljedeći tretman može uslijediti tek nakon mjesec dana. Dakle, cijela priča može trajati i nekoliko mjeseci pa i godinu.

Troškovi laserskog uklanjanja takođe nisu niski. Naprotiv. U prosjeku samo jedan tretman košta oko 200 eura, što je kako kaže Šeler za mnoge razlog da prije vremena prekinu s tretmanima budući da ih jednostavno ne mogu priuštiti.

Bolno iskustvo

Drugi razlog zašto mnogi koji se prvo odluče na uklanjanje tetovaže ovaj proces ipak prekinu prije završetka, je i činjenica da su laserski tretmani itekako bolni. Mnogi pacijenti Marine Šeler čak navode da je uklanjanje bolnije od samog tetoviranja. Osim toga, nuspojave mogu biti i razne otekline na koži koje mogu boljeti i po nekoliko mjeseci. Naime, kako kaže dr Šeler, ukoliko je tetovaža obavljena kako treba, tada se boja ne nalazi duboko u koži i lakše ju je ukloniti, ali to nije uvijek slučaj.

Isto tako, može li se i do koje mjere slika s tijela uopšte ukloniti zavisi i od boje koja je korištena prilikom tetoviranja. „Naime, žuta boja se ne može uopšte izbrisati, a teško je i sa svjetloplavim i zelenim tonovima. Crna boja je jednostavna, nju lako možemo da uklonimo laserskim tretmanom. Poseban problem predstavljaju i flourescentne boje koje su jedno vrijeme bile prava novina i hit. Tetovaža urađena ovim bojama se na dnevnom svjetlu uopšte ne vidi ali zato noću svjetli, i nju ne možemo ni na koji način da uklonimo sa tijela pacijenta. Za ovakve slike se koriste posebne boje i do njih naši laseri ne dopiru. Ovdje je moguć jedino operativni zahvat, transplantacija kože, ali ona uvijek ostavlja ožiljke …“, objašnjava dermatolog Marina Šeler.

Galerija