Unutrašnja kontrola u MUP-u: Ispitaće da li je nešto brisano sa servera „ušnog”

Izvještaj Unutrašnje kontrole MUP-a ukazuje da je proteklih mjeseci u Odsjeku za posebne provjere rađeno po zakonu, ali se još istražuje
148 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 16:06h

Službenici Odjeljenja unutrašnje kontrole završili su izvještaj o pregledu dokumentacije u Odsjeku za posebne provjere Uprave policije, gdje su ručnim upoređivanjem spiskova za mjere tajnog nadzora i podacima sa servera monitoring centra utvrdili da su u proteklih nekoliko mjeseci službenici tog odjeljenja po zakonu “slušali” sumnjive u tajnim predmetima, saznaju “Vijesti” u vrhu MUP-a.

Međutim, to neće biti kraj ove istrage jer se očekuje da se stručnjaci telekomunikacione struke ozbiljnije pozabave vještačenjem da li je nešto u tom periodu možda brisano sa hard diska ili glavnog servera u monitoring centru ovog odsjeka.

Službena zabilješka sa ocjenom unutrašnje kontrole biće na stolu ministra Raška Konjevića naredne sedmice, ali se u narednom periodu očekuje angažovanje vještaka računarske struke, koji bi mogli da utvrde da li je neko u operativnom sistemu brisao neke podatke.

Unutrašnja kontrola otvorila je istragu prošlog četvrtka, kada su inspektori MUP-a, po nalogu ministra Konjevića, prvi put u istoriji ušli u monitoring sobu Odsjeka za posebne provjere Uprave policije.

“Na osnovu pregledane dokumentacije - upisnika, koji je urađen po nalogu tužioca i sudija za istragu nijesmo našli da su bilo koga mimo zakona držali na mjerama tajnog nadzora. Provjerom smo utvrdilio da su “slušali” samo brojeve telefona koji se nalaze na spiskovima tužilaca i sudija za istragu. Međutim, da li je nešto brisano iz tih podataka i računara, mi to ne znamo, jer nemamo ni tehnike, ali ni informatičko znanje da to utvrdimo na osnovu ručnog pregleda”, objašnjeno je “Vijestima” u MUP-u.

Od kako postoji Uprava policije, nikada niko nije provjeravao rad i zakonitost primjene mjera tajnog nadzora u Odsjeku za posebne provjere, a prvi put tako nešto ozbiljnije je tražio ministar Konjević još u prvim danima svog mandata.

Od kako postoji Uprava policije, nikada niko nije provjeravao rad i zakonitost primjene mjera tajnog nadzora u Odsjeku za posebne provjere

On je dolaskom na funkciju prvog čovjeka MUP-a tražio dozvole od Agencije za zaštitu tajnih podataka za pristup dokumentima pod stepenom “STROGO TAJNO”, kako bi nakon nekoliko godina odbacio sve sumnje da li se u tom dijelu Uprave policije poštuje zakon ili se čine zloupotrebe.

Inspektori su, kako saznaju “Vijesti”, upoređivali samo baze podataka u aktuelnim predmetima, u kojima se po nalogu tužilaca i sudija za istragu sprovode mjere tajnog nadzora. Zakonski, mjere tajnog nadzora mogu trajati najviše do sedam mjeseci, ali nije urađen pregled ranijeg postupanja u tom najvažnijem dijelu kriminalističke policije.

Godinama u javnosti postoje sumnje i spekulacije da Uprava policije još od ere Veselina Veljovića zloupotrebljava uređaje za mjere tajnog nadzora, te da službenici UP bez zakonskih odobrenja prisluškuju političare, NVO sektor, diplomate, novinare, ali i protivnike režima.

Upravo zbog toga godinama je tražen pristup tim dokumentima i ulazak u sobu za prisluškivanje kako bi se istragom utvrdilo da li “slušaju” po zakonu ili rade na svoju ruku.

Novinari “Vijesti” više puta u proteklih nekoliko godina mogli su da se uvjere da, kada pričaju sa nekim političarima ili diplomatama, sagovornik zahtijeva da se prvo izvadi baterija iz mobilnog telefona, jer navodno, postoje i sumnje da policija i ANB posjeduju i sofisticiranu opremu koja preko mobilnih aparata može, navodno, da prisluškuje i razgovore za stolom.

Kontrola nije urađena ni za vrijeme Veljovića, ali ni jednogodišnjeg mandata sada već bivšeg direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića, već su samo dan nakon njegovog odlaska inspektori krenuli u internu provjeru dokumenatacije i baza podataka.

Novi v.d. direktora UP Slavko Stojanović u petak je smijenio rukovodioca tog odsjeka Dejana Bašanovića, kojeg je Vuksanović postavio na to mjesto. Bašanovića je zamijenio šef monitoring centra u tom odsjeku Nikola Rogošić, a takvu odluku Stojanovića mnogi su ocijenili kao njegov potez da odmah preuzme kormilo najbitnijeg dijela u kriminalističkoj policiji.

Ko je i kada slušao novinare „Dana”?

List “Dan” objavio je juče da su službenici Odjeljenja za posebne provjere UP u proteklih godinu i po prisluškivali zamjenika glavnog urednika Nikolu Markovića i novinare Dražena Živkovića i Mitra Rakčevića, zbog tekstova o aferama “Listing” i “Telekom”, ali i tekstova o organizovanom kriminalu.

Sumnje da su prisluškivani u tekstu su obrazložene činjenicom da je bivši direktor Božidar Vuksanović pozivao na razgovor službenike UP, zbog kontakata sa novinarima “Dana” te da je prenosio razgovore koji su obavljani preko telefona, što ukazuje na to da su novinari bili pod tajnim mjerama.

“Vijestima” juče od redakcije “Dana” nijesu dostavili više podataka o ovome, pojašnjavajući da neće dati komentar već će to uraditi u narednim danima objavljivanjem podataka u svom listu. Bivši direktor UP Božidar Vuksanović negirao je informaciju da je bilo ko za vrijeme njegovog mandata prisluškivao novinare, a ponajmanje po njegovom nalogu.

“Odbacujem sa gnušanjem da sam ja dao bilo kakav nalog da se nezakonito sprovode mjere tajnog nadzora (MTN) za bilo kog novinara ili građanina. Sve MTN su rađene samo po nalozima tužilaca i sudija za istragu i to u skladu sa zakonskim normativima. Tvrdim da su za vrijeme dok sam ja bio na čelu UP sve mjere tajnog nadzora rađene na profesionalan način. Ja niti sam htio, niti želio, niti mogao da naredim da se bilo ko prisluškuje ili prati”, kazao je Vuksanović za “Vijesti”.

Više podataka “Vijesti” iz vrha UP ukazuju na to da su novinari “Dana”, zaista, bili pod mjerama tajnog nadzora u vrijeme kada su počeli da objavljuju transkripte u aferi “Listing”.

“Vijestima” je rečeno da su krajem 2011. godine tužioci tražili, a odobrenje dao tadašnji sudija za istragu za MTN prema novinarima “Dana”, ali da se sa “slušanjem” njihovih telefona prekinulo prije nego je zbog te afere smijenjen bivši direktor Veselin Veljović.

Saslušavaće sve iz sobe za prisluškivanje

Službenici Unutrašnje kontrole MUP-a tokom provjere zakonitosti u Odsjeku za posebne provjere saslušaće narednih dana smijenjenog rukovodioca Dejana Bašanovića, ali i niže službenike u tom sektoru kriminalističke policije.

Bašanovića i druge iz “ušnog” odjeljenja pitaće kako su izvršavali sprovođenje mjera tajnog nadzora, te da li imaju podatke da je neko radio mimo zakona.

Osim toga, inspektore će interesovati i ko je sve imao pristup sobi za monitoring, gdje se i nalaze uređaji za prisluškivanje, ali i to kako se podaci čuvaju, obrađuju i arhiviraju u bazi podataka.

U Odsjeku za posebne provjere, osim prisluškivanja, prikupljaju se i obavještajni podaci, koji se analiziraju i šalju drugim strukturama u UP, koji imaju dozvolu za pristup tim bazama. Šef Unutrašnje kontrole rada UP Veselin Šaranović juče nije odgovarao na brojne pozive “Vijesti” kako bi objasnio do čega je došla istraga u ovom odsjeku UP.

Galerija

Bonus video: