Samo Jasavić zna odakle se Grgurović stvorio u policiji

Nastavljeno suđenje Danilovgrađaninu optuženom da se lažno prijavio da je prijetio novinarki “Vijesti”
381 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 21:06h

Inspektori podgoričke policije Aleksandar Bošković i Marko Brajović saopštili su juče da su jedino prema naređenjima njihovog tadašnjeg rukovodioca Ekana Jasavića preduzimali radnje vezano za Milana Grgurovića.

Oni su u Osnovnom sudu kazali da nikada nijesu zaduživali taj predmet i da su oko Danilovgrađanina, koji se lažno predstavljao da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, komunicirali jedino sa Jasavićem.

Tako je i nakon jučerašnjeg ponovljenog suđenja Grguroviću, ostala enigma kako se on stvorio u podgoričkoj policiji prošle godine.

Bošković je juče ispričao da je bio neradni dan kada ga je Jasavić pozvao da dođe u policiju, da su ga u kancelariji sačekali Jasavić i tužilac Saša Čađenović i saopštili da se u nekoj od prostorija nalazi Grgurović zbog prijetnji Lakić.

“Jasavić ga je saslušao zbog ugrožavanja sigurnosti, nisam prisustvovao saslušanju, nakon saslušanja mi je rekao da donesem rješenje o njegovom zadržavanju”, rekao je Bošković.

Dodao je da ga je istog dana Jasavić opet pozvao i rekao da donese rješenje o ukidanju zadržavanja i da s kolegom poveze Grgurovića do Danilovgrada, gdje će mu predati telefon “nokiu”.

“Sa kolegom Markom Brajovićem sam ga prebacio do Danilovgrada, sačekali smo ga ispred kuće, on nam je predao telefon, a moje dalje postupanje vezano za njega je bilo po nalogu istražnog sudije - kada sam pribavljao listinge sa kartica od mobilnih operatera i predao ih tužiocu”, naveo je Bošković.

Na pitanja Čađenovića, da li je preduzimao bilo kakve druge službene radnje vezano za Grgurovića kada je došao u policiju i da li je sa bilo kim iz danilovgradske policije razgovarao oko optuženog, Bošković je rekao da nije obavljao nikakvu službenu radnju u smislu saslušanja u svojstvu građanina ili osumnjičenog, te da nije razgovarao sa bilo kim, već samo postupao po naređenjima Jasavića.

“Baš mi je čudno to da niko ne može da saopšti, pored cijele policijske organizacije, kako je Grgurević došao u policiju”, prokomentarisao je inspektor.

Grgurevićev branilac, advokat Dragan Mitrić je pitao svjedoka da li je on postupao kao ovlašćeno službeno lice od kada je ušao u UP, Bošković je odgovorio da jeste i to kao inspektor za krvne delikte.

Njegov kolega Brajović je potvrdio da je po Jasavićevom naređenju sa Boškovićem prebacio optuženog do Danilovgrada i da nije preduzimao ništa drugo po pitanju tog slučaja. I on je rekao da ne zna ko je dužio taj predmet u Upravi policije.

Prijetnje nakon istraživanja fabrike i hangara

Suđenje se nastavlja 12. marta, za kada je planirano saslušanje službenika policije iz Danilovgrada Andrije Kovačevića i Vladana Lakića, kao i njihovog nekadašnjeg šefa Mihaila Šaranovića.

Grgurović se početkom februara 2011, tri dana nakon prijetnji upućenih novinarki "Vijesti", navodno sam prijavio policiji, rekavši da je on razgovarao telefonom sa novinarkom Jasminom Muminović i prijetio Lakićevoj i njenom djetetu.

U podgoričkom Osnovnom sudu, u martu počinje suđenje nekadašnjem šefu obezbjeđenja bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, Milenku - Mići Rabrenoviću, koji je optužen da je prijetio porodici Lakić.

Lakić je sedmog marta 2012. i fizički napadnuta, ispred vrata zgrade u kojoj stanuje, zbog čega je na devet mjeseci zatvora osuđen Ivan Bušković.

Prije napada i prijetnji, Lakić je istraživala da li se u fabrici duvana “Tara" u Mojkovcu i u hangaru u Donjoj Gorici, proizvode, a potom krijumčare lažni brendovi cigareta, navodeći, između ostalog, da sa tom fabrikom imaju veze neki službenici Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Kovačević svratio pa otišao iz Suda

Službenik policije iz Danilovgrada Andrija Kovačević, juče se nakratko pojavio u podgoričkom Osnovnom sudu, a zatim otišao prije nego je trebalo da bude saslušan u svojstvu svjedoka.

On je prostorije Suda u međuvremenu napustio bez javljanja i odobrenja sutkinje. Saradnica koja ga je prozivala u holu suda, rekla je da se on javio službenicima obezbjeđenja i saopštio da mora napustiti sud, jer su mu djeca u kolima.

Sutkinja Željka Jovović naredila je za sljedeći pretres da se on i njegov kolega Vladan Lakić prinudno dovedu u sud.

Galerija

Bonus video: