Suncokret: Sve što je potrebno za rast organizma

Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane
78 pregleda 0 komentar(a)
ulje, suncokret, Foto: Shutterstock
ulje, suncokret, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2013. 10:35h

Suncokret je moja omiljena biljka i nije mi jasno kako mu ranije nisam posvetila više pažnje. To je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili prije više od 5000 godina.

Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6.

Minerali smješteni u suncokretu: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe. Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede.

Jedna supena kašika suncokreta na dan obezbjeđuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombinovanje je ogroman

Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne.Tu je i oleinska, omega - 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.

Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.

Zato je on poželjan u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Ako je koža suva ili je prisutan ekcem, suncokret je vlaži i štiti zahvaljujući linolnoj masnoj kiselini, vitaminu E i proteinima.

Ako ne možete da se mimoiđete sa stresom, vitamin E iz suncokreta je pravi izbor, kao i kod nervoze, infekcija i starenja. Učenicima i studentima se preporučuje zbog intenzivne mentalne gimnastike kojoj su izloženi.

Jedna supena kašika suncokreta na dan obezbjeđuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombinovanje je ogroman.

“Rado viđen gost” je u muslima, jogurtu, posut po salati, u palenti, pirinču, domaćem hljebu. Dobro se slaže sa sjemenkama bundeve, susama i lana. Ako se kratko tostiraju na suvom tiganju, dobijate pravi delikates.

Za one nešto slobodnijih shvatanja – pokušajte da ga usitnjenog uključite u preliv za picu. Sjemenke čuvajte na tamnom mjestu, u zatvorenoj staklenoj posudi. Osim u obliku sjemenki, suncokret je dostupan kao ulje i kao puter, ali o tome u nekoj od “sljedećih epizoda”.

Poenta je da suncokret, kao i ostale sjemenke, u sebi sadrži sve što je potrebno za rast jedne biljke (čitaj: organizma).

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: