Vivijan Majer - dadilja koja je uzdrmala svijet fotografije

Jedan od omiljenih motiva na fotografijama Vivijan Majer bila su djeca iz porodice u kojoj je radila
174 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 10:25h

Kada je na aukciji antikviteta kupio metalni kovčeg, Džon Maluf nije ni sanjao kakvo će blago otkriti u njemu. Riječ je ogromnoj količini negativa i rolni filma koje je snimila žena po imenu Vivijan Majer.

Čitav radni vijek provela je kao dadilja u imućnim porodicama u sjevernom dijelu Čikaga

Bila je dadilja, ali se amaterski bavila uličnom fotografijom. Ono što je otkriveno u metalnom kovčegu ostavilo je bez daha poznavaoce umjetničke fotografije.

Džon Maluf se toliko oduševio radom Vivijan Majer, da je i sam postao fotograf. Nije, međutim, doznao mnogo o ženi čije su mu slike poslužile kao inspiracija.

Rođena je 1926. u Njujorku, a živjela je u Francuskoj i u Čikagu, gdje je umrla 2009. godine. Jedan od omiljenih motiva na fotografijama Vivijan Majer bila su djeca iz porodice u kojoj je radila kao dadilja.

Fotografija Vivijan Majer

Čitav radni vijek provela je kao dadilja u imućnim porodicama u sjevernom dijelu Čikaga. U stvari, samo jedan dan nedjeljno bila je slobodna. Taj dan je od pedesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka koristila uvijek na isti način. Obuvala bi muške cipele, oblačila pantalone, stavljala šešir na glavu i uzimala torbu

Njeno djelo govori samo za sebe. Ono je uznemirujuće, voajerističko i istorijsko, i pobudilo je veliku pažnju svjetske umetničke elite.

Danas je kritičari upoređuju s najvećim američkim ali i svjetskim umetnicima fotografije. Nazivaju je Pikasom s „lajkom”. Prije nekoliko mjeseci izdavačka kuća „Powerhouse Books” koja izdaje isključivo knjige o fotografiji, objavila je monografiju gospođice Majer. Sledeće godine biće snimljen dokumentarni film o njenom neobičnom životu.

Autoportret Vivijan Majer

Galerija

Bonus video: