Barsko tužilaštvo: Bujićev drug slobodu je platio 1.500 eura

Iz policije tvrde da je Vujović prošlog petka bio u društvu Bujića, kada je ovaj u lokalu "Mr Otto" ubio braću Ljubomira i Dejana Gojačanina
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 19:31h

Osnovni državni tužilac u Baru Milenko Magdalinić, saopštio je juče da tom tužilaštvu, u momentu podnošenja prijave protiv Nikole Vujovića, nije bilo poznato da li je on prijatelj Šćepana Bujića.

Magdalinić je reagovao na tekst „Bujićev drug platio da ne ide u zatvor“, objavljen prekjuče u „Vijestima“.

“U skladu sa zakonskim ovlašćenjima iz člana 272 ZKP, ODT je odložilo gonjenje i naložilo osumnjičenom Nikoli Vujoviću da ispuni jednu od obaveza koju zakon predlaže i da uplati 1.500 eura, a ne kako je juče objavljeno 1.200, na račun Opštinske organizacije Crvenog krsta. Nakon toga, postupak je obustavljen i policija je obaviještena da u upravnom postupku oduzme pištolj Vujoviću”, kazao je Magdalinić.

On je rekao da tužilac nema ovlašćenja da oduzima predmete iz tih krivičnih djela, već da to čini policija.

Dodao je da tužioci ne određuju pritvor.

“Tužilac može samo da zadrži lice i da predloži određivanje pritvora, o čemu odlučuje sud... Kada se radi o krivičnom djelu gdje je zaprijećena kazna do pet godina, u skraćenom postupku pritvor se određuje samo u dva slučaja prema onome što propisuje član 448 ZKP-a - kad se ne može utvrditi identitet, kada se lice krije i postoje okolnosti koje upućuju na opasnost od bjekstva ili, kad okolnosti ukazuju na moguće dovršenje krivičnog djela, čega u ovom slučaju nije bilo”, kazao je “Vijestima” Magdalinić.

Vujović, jedan od najnasilnijih_članova kriminalne grupe Šćepana Bujića, jesenas se nagodio sa barskim tužilaštvom koje ga je sankcionisalo novčanom kaznom.

Službenici barske policije, u septembru 2012, kod Vujovića su pronašli pištolj „Smit Veson“. On je odmah procesuiran i sa krivčnom prijavom predat osnovnom tužilaštvu Bar, koje je tom prilikom primijenilo institut nagodbe.

Pušten je na slobodu nakon što je platio 1.500 eura.

Tužilac, prema Zakonu o krivičnom postupku, može odložiti krivično gonjenje za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina kad nađe da ne bi bilo cjelishodno voditi krivični postupak, s obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojima je učinjeno, raniji život učinioca i njegova lična svojstva.

Ko nedozvoljeno nosi ili drži vatreno oružje, kako piše u Krivičnom zakoniku, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Vujović je prošle godine, uglavnom u grupi sa Sćepanom Bujićem i Markom Gojčevićem, nekoliko puta brutalno napadao i teško povređivao turiste i stanovnike Bara.

Ta grupa je često bila drska i u komunikaciji sa službenicima policije.

Iz policije tvrde da je Vujović prošlog petka bio u društvu Bujića, kada je ovaj u lokalu "Mr Otto" ubio braću Ljubomira i Dejana Gojačanina.

Iako u tom napadu nije učestvovao, barska policija ga je privela odmah nakon ubistva. Vujović je, takođe sa Bujićem, krajem 2012. u Virpazaru prebio dvojicu Podgoričana, od kojih je jedan tada zadržan na liječenju u Kliničkom centru u Podgorici.

Prošlog ljeta učestvovao je u brojnim tučama u Baru i Sutomoru, a nos mu je slomljen u tuči, koja se dogodila u avgustu u jednom barskom marketu.

Šćepan Bujić se dovodi u vezu sa nekoliko krivičnih djela, ali nikada za njih nije odgovarao.

Iz Uprave policije "Vijestima" već danima ne odgovaraju koliko je do sada podnijeto prijava protiv Bujića.

On je braću Gojačanin navodno ubio, jer je jedan od njih, par dana prije tragedije, imao manji konflikt sa njegovim mlađim bratom.

Prema tvrdnjama očevidaca, Bujić je ušao u lokal u centru Bara, pozdravio se i poljubio s jednim od braće, a potom pucao u obojicu. Kod tužioca je priznao zločin.

Hiljade ljudi oprostile su se od tragično stradale braće Gojačanin, a mirni protesti protiv nasilja, organizovani su u brojnim crnogorskim gradovima.

Država je, kako prvi odgovor kriminalu, u Bar poslala gotovo cjelokupan sastav Posebne jedinice policije, koji danima vrše racije i provjeravaju automobile osoba koje se sumnjiče da kriminalno djeluju.

Bonus video: