bliži se kraju

Spor "Cofisa" i "Arsenala": Ko je izgubio milione eura?

Firmu “Cofis” svojevremeno je general Blagoje Grahovac pominjao u kontekstu nedozvoljene trgovine naoružanjem Vojske SCG
132 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 20:46h

Maratonski šestogodišnji sudski proces u kojem su se firma "Cofis" i nakadašnji Remontni zavod "Sava Kovačević" međusobno tužili tražeći milionske odštete, ulazi u završnicu.

Preduzeća međusobno potražuju po šest miliona dolara, a sve zbog navodne štete koje su firme pretrpjele nepoštovanjem rokova u remontu pet starih raketnih čamaca tipa “osa I”. Te brodove je nekadašnje Ministarstvo odbrane SCG još 2005. godine, posredstvom “Cofisa”, prodalo Ratnoj mornarici Egipta.

Još prije šest godina "Cofis" sa sjedištem u Beogradu tužio je MRTZ "Sava Kovačević" zbog navodne štete koju su pretrpjeli jer je kasnio remont, a sljedeće godine Arsenal je, nakon bezuspješnih pokušaja da naplati svoja potraživanja po pravosnažnim rješnjima, uzvratio kontratužbom.

Na jučerašnjem ročištu pred Privrednim sudom završeno je iznošenje dokaza u postupku protiv "Cofisa", gdje su zastupnici Arsenala ostali pri ranijim iskazima. Tvrde da su izgubili unosne poslove u Libiji, koji su godišnje donosili oko tri miliona dolara, jer su se radnici Arsenala duže zadržali na remontu brodova za koje je bio zadužen "Cofis".

Zastupnici "Cofisa" su juče odbacili te navode i zatražili da se proces obustavi zbog zastare.

U drugom postupku, u kojem je tužen tivatski Arsenal, sudija Milica Popović odložila je ročište za sljedeći mjesec, ali su predstavnici firme ponovo imali zamjerki na nalaz vještaka tvrdeći da nije uzeo u obzir sve okolnosti zbog kojih je došlo do kašnjenja u remontu. Oni tvrde da su nalazi vještaka nejasni i nedorečeni i da se na osnovu njih ne može pravedno presuditi.

Kako su "Vijesti" ranije pisale, prema prvom nalazu vještaka Marka Nikčevića, međusobna potraživanja su svedena na iznose kojima nije zadovoljna nijedna strana. I dodatni nalaz istog vještaka, u kojem stoji da je Arsenal “isključivi krivac” za kašnjenje remonta brodova, osporili su zastupnici likvidacione uprave RMTZ “Sava Kovačević”.

Predstavnici Arsenala tvrde da je pet ratnih brodova, iako nijesu prošli završne testove ispravnosti u Tivtu, po nalogu “Cofisa” otplovilo za Egipat.

Firmu “Cofis” svojevremeno je general Blagoje Grahovac pominjao u kontekstu nedozvoljene trgovine naoružanjem Vojske SCG.

Afera “Cofis” potresala je Crnu Goru tokom 2007. godine - Grahovac je tada iznio brojne optužbe na račun predsjednika Filipa Vujanovića i njegovog tadašnjeg savjetnika, pokojnog Vukašina Maraša.

Građanima opet ceh

Ukoliko Privredni sud odluči u korist "Cofisa", štetu će morati da plate građani Crne Gore jer je Remontni zavod Asenal od 2007. godine likvidiran.

Tada je Vlada prodala to preduzeće kanadskom milioneru Piteru Manku, koji na nekadašnjem zemljištu Arsenala gradi luksuznu marinu Porto Montenegro. Prema nezvaničnim informacijima "Vijesti", Vlada i Ministarstvo odbrane su već spremni za scenario u kojem bi morali da obeštete "Cofis".

Navodno, beogradska firma je zainteresovana da na ima kompenzacije uzme preostala dva sistema "Rubež" Mornarice VCG, ali i dio naoružanja, koji bi mogli postići dobru cijenu na inostranom tržištu.

Preporučujemo za Vas