Plaše se da maloljetnik ne utiče na svjedoke, iako je danima na slobodi

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici, prema maloljetnom I.M., određene su mjere nadzora
23 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 08:15h

Vijeće Apelacionog suda, uvažilo je žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, preinačilo odluku Višeg suda i odredilo pritvor šesnaestogodišnjem Podgoričaninu I. M. zbog pokušaja ubistva maloljetnog D.R. (17) u dvorištu Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Na čelu Vijeća Apelacionog suda, koje je donijelo rješenje, bio je sudija Dragiša Rakočević.

Pritvor je određen, kako se navodi, zbog mogućnosti da bi boravkom na slobodi, I. M. mogao da utiče na svjedoke.

Pritvor po tom rješenju može trajati najduže 30 dana od momenta kada je uhapšen.

Sudija za maloljetnike Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović saslušao je 13. februara I. M., zbog sumnje da je pokušao da ubije učenika drugog razreda Ekonomske škole.

Pritvor po tom rješenju može trajati najduže 30 dana od momenta kada je uhapšen

Nakon saslušanja, maloljetnom I.M. nije određen pritvor. Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici, prema maloljetnom I.M., određene su mjere nadzora.

On je najmanje sedam dana bio na slobodi.

Njemu je tada zabranjeno da napušta Opštinu Podgorica kao mjesta boravišta i da se sastaje sa brojnim drugovima.

Navedene mjere nadzora, kako je objašnjeno, kontrolisaće Uprava policije Područna jedinica Podgorica, a mjere važe do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka i konačne odluke suda vezane za određivanje mjera.

“Žalbom Višeg državnog tužilaštva, osnovano se navodi da je prvostepeni Viši sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, kada je utvrdio da će se mjerom nadzora zabrane pristupa i sastajanja sa navedenim licima spriječiti da maloljetnik I.M. ometa vođenje pripremnog postupka uticajem na svjedoke i da će se mjerom zabrane napuštanja boravišta isti spriječiti da ode u nepoznato mjesto. Po stavu Apelacionog suda, činjenica da je maloljetni I. M. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju, ukazuje da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticajem na svjedoke koji su predloženi predlogom za određivanje pritvora državnog tužioca. Ovo iz razloga što su predloženi svjedoci učesnici događaja, pri čemu jedan broj predloženih svjedoka pohađa školu koju i sam pohađa maloljetni I.M., te da znatan broj svjedoka živi u naselju u kojem živi i maloljetni I.M., na koja može uticati tokom postupka od strane maloljetnika sve u cilju olakšanja svog krivično pravnog položaja”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Nakon što su mediji objavili vijest o tuči, funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić, obratio se javnosti otvorenim pismom, u kome je naveo da njegova porodica vjeruje sinu - da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, ali da prepuštaju nadležnim organima da utvrde sve činjenice.

U tuči, koja je 11. februara izbila kod podgoričke Gimnazije, D.R. je zadobio više ubodnih rana, nanijetih najvjerovatnije nožem.

Ovo ne bi bio prvi slučaj da je maloljetnik, koji se sumnjiči za isto krivično djelo, pušten da se brani sa slobode.

Dva mladića izbola su nožem, prije par godina, sina lokalnog političara u Ulcinju, a zatim u pritvoru proveli 72 sata.

Pušteni su da se brane sa slobode, a potom se nikada nijesu pojavili na suđenju.

Kasnije su i pravosnažno oslobođeni.

Vizita bez odgovora

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, čija je žena Svetlana na čelu Apelacionog suda, nije objasnio zašto je u toku izborne kampanje u bolnici obišao maloljetnog učenika D. R. koji je u tuči uboden nožem.

On je to uradio nakon što je objavljena njegova ponovna kandidatura za šefa države.

Iz Vujanovićevog kabineta nije “Vijestima” odgovoreno zašto je to uradio u toku izborne kampanje niti i kada je prije toga obišao nekoga ko je ranjen u tuči.

Otac osumnjičenog I. M., Andrija Mandić funkcioner je koalicije Demokratski front, čiji će čelnik Miodrag Lekić biti Vujanovićev protivkandidat na predsjedničkim izborima.

Podgorica: Srednjoškolac povrijeđen u tuči ispred Gimnazije>>>

Maloljetnik uhapšen zbog pokušaja ubistva>>>

Stanje učenika povrijeđenog u tuči stabilno>>>

Galerija

Bonus video: