Škerovićima određeno zadržavanje do 48 sati

Velika akcija policije izvedena je po nalogu iz vrha MUP-a, na čijem je čelu Raško Konjević
661 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 12:21h

Više državno tužilaštvo u Podgorici, nakon saslušanja, odredilo je zadržavanje u trajanju do 48 sati za Rajka Škerovića i Pavića Škerovića i sudiji za istragu Višeg suda biće podnijet predlog za određivanje njihovog pritvora.

Navodi se da je Više državno tužilaštvo, prema zakonskim ovlašćenjima, odlučilo da sprovede jedinstven krivični postupak po krivičnim prijavama Uprave policije podnesenim protiv ovih lica, javlja MINA.

Barski biznismen Rajko Škerović (59) zvani Milo i njegov sin Pavić (29), privedeni su kasno sinoć na saslušanje u Više državno tužilaštvo, nakon nesvakidašnje epizode koja se odigrala na relaciji policija- tužilaštvo - MUP.

Škeroviće su juče uhapsili Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala. Nedugo zatim pušteni su na slobodu, jer im barski tužilac nije odredio pritvor, uprkos tome što je u njihovim objektima pronađena ogromna količina novca, droge i oružja.

Pošto su gotovo svi mediji objavili da su Škerovići već na slobodi, oni su kasno sinoć ponovo uhapšeni nakon konsultacije samog vrha MUP-a i Višeg državnog tužilaštva. Njima je kasno sinoć trebalo da bude određen pritvor.

Škerovići su uhapšeni nakon što je policija pretresla njihova skladišta, hotel i stanove u Baru - gdje je pronašla veću količinu kokaina, heroina, zlata, oružja i novca, za koji se vjeruje da je stekli na nelegalan način.

“Pretresom stana i drugih prostorija pronađeni su i oduzeti novac - 181.150 eura, 33.530 američkih dolara i 3.890 švajcarskih franaka”, saopšteno je iz policije šta je sve nađeno kod Rajka Škerovića.

Od starijeg Škerovića, kako je saopšteno, policija je oduzela i džip “hamer” bez registarskih oznaka, a u stovarištu njegove firme na izlazu iz Bara ka Ulcinju pronađene su tri puške, tri pištolja, više komada municije različitog kalibra, za koje nije pokazao oružne listove, ali i 20 zlatnika, više ručnih satova i nakita...

Tokom pretresa stana i apartmana hotela “Pedja” u samom centru Bara, koji je u vlasništvu Škerovićevog sina Pavića, pronađeno je 47 PVC kesica sa 45,7 grama kokaina, 15 PVC kesica sa 61,7 grama heroina, dok su dva grama marihuane i pištolj bez oružnog lista našli u njegovom stanu.

Velika akcija policije izvedena je po nalogu iz vrha MUP-a, na čijem je čelu Raško Konjević.

Pretres je počeo oko šest sati ujutro, kada je policija, s nalogom tužioca, ušla u stovarišta, hotele, apartmane i stanove, koji pripadaju porodici Škerović, a u isto vrijeme pretresene su kuće i objekti još dvije osobe, za koje se vjeruju da su u klanu Veska Bujića.

Tokom pretresa Rajkovog stovarišta, njemu je na trenutak pozlilo i žalio se na bolove u srcu, ali nakon privođenja u policiju nije tražio medicinsku pomoć.

U policiji stariji Škerović je tvrdio da je novac zaradio tokom 20 godina njegovog privatnog biznisa, ali i to da za svaki komad oružja, koji je nađen u njegovom stovarištu, navodno ima oružni list.

Tvrdio je da će dostaviti dokumenta o oružju, a pojasnio je i da je zlato, nakit i satove, takođe, kupio ili dobio na poklon od svojih poslovnih prijatelja.

Njegov sin nije znao da objasni odakle droga u njegovim aprtmanima, ali je naveo da te prostorije koriste ili iznajmljuju mnoge osobe iz Bara i drugih gradova.

U policijskim bilježnicama Rajko Škerović pominje se kao bliska osoba Veska Bujića, a za nih dvojicu se vjeruje da su godinama vodili zajedničke legalne ali i nelegalne poslove.

Država je najavila da će se odlučnije suprostaviti kriminalu nakon što su prošlog petka u Baru brutalno ubijena braća Ljubomir i Dejan Gojačanin. Za njihovo ubistvo osumnjičen je sin Veska Bujića - Šćepan Bujić (20), koji je kod tužioca priznao da je usmrtio braću u bilijar klubu “Mr Otto”.

Nakon ubistva nedužne braće, koji nijesu imali nikakve veze sa kriminalom, u Baru i drugim gradovima u Crnoj Gori održane su protesti, a građani su tražili da ih država zaštiti od kriminalaca, nasilja i kabadahijskog ponašnja bandita na ulicama Bara.

Procjene policije su da u Baru ima šest kriminalnih grupa, koji se bave švercom droge, zelenašenjem, reketiranjem ali i pranjem novca zarađenim od nelegalnih poslova.

Policija je tokom racija pretresala restorane, kafiće i automobile i drugih članova i vođa klanova iz Bara, ali tokom racija kod njih, za sada, nije pronađeno ništa sumnjivo.

Gradili zgrade, hotele i prodavali namještaj

Osumnjičeni Rajko Škerović vlasnik je firme “Škerović gradnja” koja se bavi planiranjem i gradnjom zgrada, zanatskih radova ali i trgovine na veliko i malo... Ta frima u Baru posjeduje nekoliko placeva na luksuznim lokacijama uz more ali i ekskluzivne stanove u nekoliko novoizgrađenih zgrada u tom gradu.

Upućeni tvrde da je Škerović imao dobre poslovne veze sa rukovodećom postavom u tom gradu i da je lako dobijao dozvole za gradnju na luksuznim lokacijama. Na zvaničnom sajtu firme nalazi se i ponuda za prodaju njihovih stanova i aprtmana u Baru i Budvi, a samo jedan ekskluzivni stan od 500 kvadrata prodaju za 2,5 miliona eura.

Škerovići su i vlasnici salona namještaja “Nina”, gdje skupocjeni i ručno izrađeni namještaj od trešnjinog drveta, prodaju u svom salonu. Mlađi Škerović je i vlasnk hotela “Pedja”, koji se nalazi u centru Bara, a na svega je 300 metara od obale. Hotel je apartmanskog tipa i ima 22 jedinice. U Baru su Škerovići i vlasnici kafe - bara “Napoleon” na Topolici 2.

Tražili dodatna vještačenja

Rajko i Pavić Škerović juče su pušteni iz policijskog pritvora, jer je dežurna tužiteljka Višnja Medojević zatražila od policije dodatna vještačenja i ekspertizu zaplijenjene droge, oružja i novca koji su nađeni tokom pretresa.

Medojević je pojasnila da starijeg Škerovića ne mora odmah saslušati, a za takvu odluku uzela je u obzir i loše zdravstveno stanje osumnjičenog Baranina. Za osumnjičenog Pavića Škerovića dežurni Viši tužilac iz Podgorice tražio je od službenika za borbu protiv droge dodatna vještačenja droge, nakon čega će odlučiti da li je njegovo saslušanje u njihovoj ili u nadležnosti kolega iz Bara.

Na prošlonedjeljnom sastanku vrha MUP-a i policije u Baru, starješine iz tog grada su se požalile da nemaju dobru saradnju sa tužiocima u tom gradu, koji kako tvrde “olako puštaju sumnjive iz tog grada ili protiv njih obustavljaju istrage”.

Galerija

Bonus video: