Završen spor o pogibiji djevojčice u Murinu: Nijesmo znali kad i gdje će bombe padati

Na suđenju koje je juče okončano, zastupnik države je istakao i da je tužbeni zahtjev neosnovan - zbog zastarjelosti
1 komentar(a)
NATO, zastava, Foto: Islandbreath.org
NATO, zastava, Foto: Islandbreath.org
Ažurirano: 21.02.2013. 21:28h

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Risto Femić, kazao je juče u Osnovnom sudu da država nije kriva i dužna da obešteti porodicu djevojčice, koja je u Murinu poginula tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Na suđenju koje je juče okončano, zastupnik države je istakao i da je tužbeni zahtjev neosnovan - zbog zastarjelosti.

Majka i kćerka Gordana Krdžić i Ivana Maksimović koje su u bombardovanju Murina 1999. izgubile svoju trinaestogodišnju kćerku i sestru, tužile su državu i traže po 20.000 eura na ime naknade štete i još 8.000 eura za troškove sahrane, jer smatraju da su državni organi mogli spriječiti stradanje nedužnih civila u NATO bombardovanju Murina.

Njihovi punomoćnici ocijenili su da sud mora primijeniti privilegovani rok zastare u tom slučaju, jer se radi i o krivičnom djelu ugrožavanja opšte sigurnosti, zbog čega, iz tužiocu nepoznatih razloga, nije vođen krivični postupak.

Advokat porodice Velija Murić, istakao je da država nije obavijestila građane o predstojećoj opasnosti, iako je to bila u mogućnosti da učini, s obzirom na tadašnji sistem.

“Tim prije što su akcije NATO alijanse i ciljevi na koje se djelovalo najavljivani preko sredstava informisanja, a tuženi je raspolagao i sredstvima detektovanja letjelica na svom prostoru”,rekao je Murić.

On je dodao da je NATO alijansa u toku 72 dana, koliko je trajalo bombardovanje, preko vojnopolicijskih i političkih struktura zemlje, najavljivala akcije bombardovanja i da su državni organi morali znati za bacanje projektila na Murino.

Femić je odgovorio da u Murinu nije bilo vojnih objekata koji bi bili potencijalna meta i da je NATO bombardovanje počelo 24. marta, a nesrećni događaj se desio 30. aprila, pa je stanovništvo bilo upoznato o napadima koji su trajali u kontinuitetu, svakog dana.

“NATO nije unaprijed obavještavao ciljeve bombardovanja da bi se stanovništvo moglo skloniti, pa je bilo mnogo civilnih žrtava, a poznato je i da uz tehničku superiornost NATO-a, nije bilo moguće pratiti kretanje njihovih aviona”, rekao je Femić.

On je dodao i da država nije doprinijela tome da do napada dođe i da zato nema ni njene odgovornosti za naknadu štete.

Sudija Ana Perović-Vojinović će 20. marta donijeti odluku o tome da li će usvojiti tužbeni zahtjev.

Bonus video: