SZO: Hemikalije u plastici nas truju i mijenjaju nam gene

Hemikalije u dječjim igračkama, kozmetici, plastičnim podovima... mogu da prouzrokuju rak dojke, astmu, neplodnost...
56 pregleda 12 komentar(a)
palstična boca, flaša, plastika, Foto: Shutterstock
palstična boca, flaša, plastika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2013. 18:22h

Jedna od najopsežnijih studija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorava da neke hemikalije koje služe za bolju savitljivost plastike, a skoro nas svakodnevno okružuju u kući, automobilu ili su prisutne u hrani, mogu da prouzrokuju brojne bolesti, smanjenu plodnost i urođene mane djeteta. Među njima su ftalati, bisfenoli i retardanti..., piše Jutarnji list.

Hemikalije koje se nalaze u dječjim igračkama, kozmetici, plastičnim podovima ili plastičnoj masci automobila, kreditnim karticama, mobilnim telefonima, kompjuterima mogu, pored ostalog, da prouzrokuju rak dojke, astmu, neplodnost i malformacije ploda, ali i druge posljedice po zdravlje, navodi se u izvještaju SZO.

SZO čak predlaže zabranu tih hemikalija, kako bi se zaštitile buduće generacije. Tvrde da je “razumno sumnjati” da hemijske tvari poput ftalata štete ženskoj plodnosti, a povezuju se sa porastom raznih dječjih bolesti, uključujući leukemiju.

Pod sumnjom su, navodi Jutarnji, i bisfenoli koji se nalaze u brojnim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, uključujući limenke za razna pića i naočare za sunce.

Vještačke materije utiču na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i cjelokupno zdravlje, naglašavaju naučnici.

Pod sumnjom su i bisfenoli koji se nalaze u brojnim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, uključujući limenke za razna pića i naočare za sunce

Ranije je utvrđena moguća povezanost pesticida i raka prostate. Pesticidi su mogući krivci i za debljinu kod male djece, ako su majke bile izložene tokom trudnoće, a postoji povezanost i sa rakom dojke.

U izvještaju UN-ove agencije prije desetak godina bilo je rečeno da postoje samo “slabi dokazi” o uticaju hemikalija koje pomažu elastičnosti plastike na zdravlje.

Autori novog izvještaja ne dovode u pitanje tu činjenicu i kažu da razne hemikalije predstavljaju globalnu prijetnju za ljude i životinje, od kojih mnoge nisu identifikovane i detaljno proučene. Neke od njih, navodi Jutarnji, udišemo sa prašinom ili ih jednostavno unosimo preko ruku.

SZO je novim izvještajem prosto prekinula rasprave o “mogućoj” šteti i utvrdila da “hemikalije izazivaju bolesti, a za neke postoje čvrsti dokazi o štetnosti”.

Naučnici upozoravaju da ovo što se trenutno zna može biti tek vrh ledenog brijega jer je očigledno da postoje i druge opasnosti
State of the Science of Endocrine-Disrupting Chemicals

Naučnici upozoravaju da ovo što se trenutno zna može biti tek vrh ledenog brijega jer je očigledno da postoje i druge opasnosti. Upozoravaju na ključnu ulogu hormona u razvoju tkiva i organa, što utiče na nerođenu i vrlo malu djecu koja posebno mogu biti osjetljiva na te materije.

Izvještaj su skoro dvije godine radili međunarodni stručnjaci koji su upoređivali i procjenjivali brojne studije na tu temu.

Pojava astme kod djece više je nego udvostručena u posljednjih 20 godina i vodeći je uzrok hospitalizacija kod djece, kažu naučnici.

Određene urođene mane poput onih na muškim polnim organima takođe su u porastu, kao i pojava leukemije kod djece ili rak mozga i testisa, kažu zdravstvene statistike.

Zbog toga SZO ističe da su očigledno ugrožene i životinjske i biljne vrste i poziva na dodatna istraživanja, pa i na moguću zabranu ili makar veće ograničavanje njihove upotrebe, piše Jutarnji list.

Bonus video: