Prijećeno autorkama stranice "Svi smo mi Dejan i Ljubomir Gojačanin"

"Dok je trajalo potpisivanje peticija član porodice Šćepana Bujića kružio je i otvarao prozor automobila i gledao u nas"
122 pregleda 82 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 18:56h

Autorke Facebook stranice "Svi smo mi Dejan i Ljubomir Gojačanin" tvrde da im je zbog pokretanja akcija u Baru u više navrata prijećeno i pozivano na smrt članova porodice.

Tvrde da su ispod brisača automobila, kao opomenu zatekle okačenu sliku Šćepana Bujića.

"Nas dvije (Jovana Stevanović i Nina Glavanović) smo do posljednjeg momenta dobijale pozdrave da se povučemo i nijesmo se povukle, izašle smo pred narod na trg u slavu braće Gojičanin, jer u ovoj zemlji ne može niko da garantuje da ja neću biti Snežana (Gojačanin) ukoliko zakon i tužilastvo dijeli komplimente ubicama žalosno-smiješnim kaznama, koje omladini mogu da daju podstrek samo da žive u zlu i budu zlo", navodi se u saopštenju koje potpisuje Jovana Stevanović.

Sa potpisivanja peticije u Baru, Foto: Anto Baković

U saopštenju se navodi da je sinoć, dok je trajalo potpisivanje peticije, kojom se od lokalnih vlasti traži da ulica u kojoj su ubijeni, dobije ime braće Gojačanin, ispred lokala "Karuba" jedan član porodice osumnjičenog Šćepana Bujića u više navrata kružio ispred njih, otvarao prozor automobila i "gledao u nas".

Hiljade ljudi u tišini upalilo svijeće za braću Gojačanin >>>

"Onog trenutka kada smo obavjestili policiju o zatečenoj "opomeni" na automobilu, policija je veoma kratkom roku reagovala i izvršila uviđaj. U toku noći su nas stavili pod njihov nadzor, na čemu im zahvaljujemo i nadamo se da ćemo i dalje imati njihovu podršku i zaštitu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prije opomene sa slikom na automobilu Nine Glavanović, dvije noći zaredom prijećeno Jovani Stevanović, a od "prigradskih đilkoša je dobila mišljenje da je izdajica, i policijski sluhista".

Dodaje se da je na stranici "Svi smo mi Dejan i Ljubo Gojičanin", oglušujući se na opomene administratora, jedna osoba ostavljala neprimjerene komentare.

Barani traže da ulica u kojoj su ubijeni, dobije ime braće Gojačanin >>>

"Lice koje je komentarisalo da bi rado prvi donio organizatorki svijeću na trg, opominjano je više puta. Rečeno mu je da njegove pretpostavke... koje su zaista neprimjerena i neslana šala u ovom teškom trenutku kada Jovana i Nina mogu ispasti kolateralna šteta između države i kriminalaca, nikako nijesu na mjestu".

Tvrde da se ta osoba oglušila na sve, čak i na to da će biti prijavljen policiji.

"Sve mu je bilo naivno i smiješno i spadalo u slobodu govora, da bi na kraju svega rekao da se nada da će moj sin umrijeti i da mu nijedan Baranin neće zapaliti svijeću na ovom istom trgu. Podnijele smo prijavu u kojoj smo zamolile da on ne bude prestrašivan na bilo koji način već samo da se provjeri da li je on sve to nesvjesno izrazio ili prenosi nečiju poruku. Priveden je saslušan, odbio sve optužbe i obećao svaki oblik udaljavanja od nas", navodi se u saopštenju.

Te iste noći, kako tvrde, obratila im se druga osoba nazivajući Jovanu Stevanović izdajicom, sramotom države jer je "prijavila izvjesnog Sašu Pavlovića".

"Tužilac je odbio prijavu kao neosnovnu, a ja ga ovim putem pitam ne sumnjajući u nevinost, brzopletost i neznanje Pavlovića... da li je bezbjedno da na stranici koju prati javnost bivše Jugoslavije, neko na jedan tako surov način daje predloge za ugrožavnje života organizatorke i njenog djeteta, kao i porodica nas dvije".

Navode da je druga osoba koja se javila u ime Pavlovića, tvrdeći da ga ne poznaje, iznijela vulgaran materijal, bezobrazan i prepun elemenata za uvredu časti, moleći organizatorke da ga prijave.

"Odbile smo i nijesmo to uradile do ovog trenutka, a dokazale smo da jeste drug Saše Pavlovića. On je iznio izuzetno mnogo neozbiljnih stavova da je nas dvije policija poslala da dignemo ljude kako bi iskoristili priliku da se obračunaju sa kriminalom", navodi se između ostalog u saopštenju.

Uprava policije: Postupila po obje prijave

Iz Uprave policije je saopšteno da su postupila po obje prijave organizatorki skupa u Baru.

"Shodno navedenim prijavama J.S. i N.G službenici PJ Bar preduzeli su preventivne mjere, u cilju obezbjeđenja pune lične sigurnosti ovih lica"

Dodaje se da je sa prijavom upoznat zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Baru, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela, kao i dežurni sudija za prekršaje.

"Policijski službenici su potom istog dana Osnovnom državnom tužiocu u Baru poslali na ocjenu predmet. Navedeni tužilac se usmeno izjasnio da nema elemenata krivičnog djela, a pismeni izvještaj još uvijek nije dostavljen PJ Bar. Drugi organizator skupa, N.G, je 19. februara oko 21 čas, Područnoj jedinici Bar prijavila da je na svom putničkom vozilu "fiat stilo", koje je bilo parkirano na parking prostoru iza robne kuće, na prednjem vjetrobranskom staklu pronašla novinski isječak u vezi sa ubistvom braće Gojačanin, koji je ona doživjela kao vid upozorenja, zato što je organizovala protestni skup sa J.S. Na lice mjesta je izašla ekipa za uviđaj, koja je izvršila uviđaj, a o svemu je upoznat ZODT u Baru, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela".

Shodno navedenim prijavama J.S. i N.G, kako se navodi, službenici PJ Bar preduzeli su preventivne mjere, "u cilju obezbjeđenja pune lične sigurnosti ovih lica".

Bonus video: