Akcija u Baru još ne daje rezultate: Nema ni kriminalaca ni oružja

Gotovo da se nijedan pripadnik klanova ne nalazi na ulici... Mnogi su i napustili Bar, pa su se sklonili u druge primorske gradove ili u Podgoricu
100 pregleda 85 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 07:54h

Dva dana pojačanih policijskih racija u Baru još nijesu dala rezultate - pripadnici Posebne jedinice sa kolegama iz tog grada, tokom pretresa lokala, automobila osoba za koje se sumnja da se bave kriminalom, nijesu pronašli nijedan komad oružja, eksploziva, droge...

Policija smatra da su se kriminalci sklonili na sigurnije mjesto, kako se ne bi našli u nemilosti u prvom naletu odgovora države na nasilje i kriminal u tom lučkom gradu.

“Gotovo da nijedan pripadnih tih klanova se ne nalazi na ulici. Potpuno su mirni, a mnogi su i napustili Bar, pa su se sklonili u druge primorske gradove ili u Podgorici, gdje vjerovatno čekaju da se situacija malo smiri”, tvrdi sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije.

Policija je i drugog dana pojačanih racija pretresala lokale, restorane, kockarnice i kazina, koji se nalaze u vlasništvu kriminalaca, ali i mjesta gdje se oni okupljaju.

Osim toga, policija je na glavnim gradskim saobraćajnicama postavila gotovo stalne punktove, gdje pripadnici elitne jedinice zaustavljaju sumnjive automobile i imaju “poseban tretman” prema onima za koje vjeruju da imaju veze sa nekim od šest barskih klanova.

Akcija policije počela je po nalogu iz vrha MUP-a i UP, koji su nakon brutalnog ubistva braće Ljubomira i Dejana Gojačanina, shvatili da država mora da se odlučnije pozabavi rješavanjem kriminalne situacije u tom gradu.

Policija je napravila plan, a prve pretpostavke su da će se kompletna Posebna jedinica u Baru zadržati do 1. marta, ali se vjeruje da će sa racijama biti nastavljeno i nakon toga.

“Vijestima” je u policiji rečeno da je ovaj vid preventivnog djelovanja u Baru samo jedan način početka odlučnije borbe protiv nasilja, pojašnjavajući da se spremaju konkretnije akcije u svim segmetima UP kako bi se riješio problem kriminalnih klanova u tom gradu.

Dejan i Ljubomir Gojačanin ubijeni su u petak veče u bilijar klubu “Mr Otto”, a osumnjičeni Šćepan Bujić nakon hapšenja priznao je da je usmrtio braću.

Tokom saslušanja pred tužiocem, Bujić je navodno tvrdio da nije imao namjeru da ubije Gojačanine, ali ključni dokaz u istrazi biće CD snimak iz tog lokala kao i brojne izjave svjedoka, koji su se u vrijeme zločina nalazili u klubu.

Nakon ubistva nedužne braće, koji nijesu imali nikakve veze sa kriminalcima u tom gradu, u Baru ali i drugim gradovima u Crnoj Gori građani su održali protestne šetnje tražeći od države da zaustavi nasilje i da ih zaštiti od kriminalaca.

Procjene policije su da u Baru ima šest kriminalnih grupa, koje se mahom bave švercom droge, kamatašenjem, reketiranjem i pranjem novca zarađenim od kriminala.

“Prljavi” novac ulažu u kupovinu nekretnina, otvaranju ekskluzivnih restorana, lokala i kockarnica ali i gradnjom hotela i apartmana duž tog dijela crnogorske obale. Osim toga, kriminalci iz Bara preko posrednika na obali drže klubove, diskoteke i plažne barove i na taj način tokom sezone zarađuju velike svote

Galerija

Bonus video: