Hamilton: Ris me spojio sa Fuentesom

"Bio je to Ris koji me je spojio sa doktorom Fuentesom", rekao je Hamilton u svjedočenju putem videokonferencije, potvrdivši navode iz svoje autobiografije "Tajne trkanja", objavljene prošle godine
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 23:16h

Nekadašnji američki biciklista Tajler Hamilton rekao je danas na suđenju u slučaju Puerto, na koje je došao kao svjedok, da je njegov bivši sportski direktor Bjarne Ris taj koji ga je spojio sa prvooptuženim ljekarom.

"Bio je to Ris koji me je spojio sa doktorom (Eufemanijom) Fuentesom", rekao je Hamilton u svjedočenju putem videokonferencije, potvrdivši navode iz svoje autobiografije "Tajne trkanja", objavljene prošle godine.

Hamilton je 2002. i 2003. godine bio u timu CSC, koji je vodio Danac Ris, osvajač Tur de Fransa iz 1996. godine, koji je sada generalni menadžer Sakso banka.

Amerikanac je u svom svjedočenju rekao da je njegova saradnja sa Fuentesom trajala tri godine, od 2002. do 2004. godine. On je rekao da se prvi put čuo sa Fuentesom januara 2002. godine, prije nego što su se sreli lično na autoputu između Barselone i Valensije. Prvu transfuziju obavio je u martu 2002.

"Ukupno sam imao 15 autotransfuzija, kojima su prisustvovali ili Fuentes ili doktor Merino Batres. Imao sam i jedan kontakt sa Albertom Leonom (pomoćnikom koji je u međuvremenu umro) na Tur de Fransu 2002", rekao je Hamilton.

On je kazao da je za Fuentesove usloge plaćao između 25.000 i 35.000 eura tokom prve dvije godine, a onda je ta suma skočila na 50.000 za 2004. godinu. Hamilton je za taj novac dobijao autotransfuziju, ali i zalihe EPO-a, hormona rasta, testosterona i insulina.

Hamilton je karijeru završio 2009. godine, a danas je rekao da je saradnju sa Fuentesom okončao 2004, kada je dobio dvogodišnju suspenziju zbog autotransfuzije.

On je rekao da je Fuentes prema njegovim saznanjima sarađivao sa šestoricom ili sedmoricom biciklista, ali nije otkrio nikakva imena.

Bonus video: