Krejven u šoku i nevjerici zbog Oskara Pistorijusa

"Šok i nevjerica... Nisam mogao da vjerujem šta čujem. To je ogromna razlika između Oskara kojeg ja poznajem", kazao je Krejven
0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2013. 23:08h

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Filip Krejven rekao je danas da je u šoku i nevjerici zbog hapšenja najveće zvijezde paraolimpizma Oskara Pistorijusa zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp.

"Mi imamo toliko zvezda da neće biti problem što se Pistorijus vjerovatno više neće takmičiti. Ipak, i pored ove tragedije uvijek će se pričati o Igrama u Londonu i onome šta se tamo dogodilo. To je jedinstven trenutak koji će živjeti u srcima i umovima ljudi", rekao je Krejven u izjavi za agenciju AP.

Pistorijus je zvanično optužen za ubistvo sa predumišljajem, a na sudu je izjavio da se bez proteza osjećao ranjivim i dodao da je pucao jer je mislio da je u pitanju provalnik.

"Šok i nevjerica... Nisam mogao da vjerujem šta čujem. To je ogromna razlika između Oskara kojeg ja poznajem. Ovo je policijski slučaj i moramo da ostanemo nepristrasni. Južnoafrički sud će odlučivati o njegovoj sudbini i tek kada sve to bude završeno znaće se kompletna priča o svemu što se dogodilo", kazao je Krejven.

Ubistvo je iznenadilo mnoge širom svijeta kojima je Pistorijus bio idol zbog svojih sportskih uspjeha.

On je prvi paraolimpijac, koji se takmičio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Djevojka Oskara Pistorijusa bila je model, sa diplomom pravnog fakulteta, a učestvovala je u jednom rijaliti programu u subotu, dva dana prije nego što je ubijena.

Pistorijus je rođen bez fibula, duge kosti u potkoljenici i pre prvog rođendana amputirane su mu obje noge ispod koljena.

On se godinama borio za dozvolu da učestvuje na najvećim takmičenjima, ali mu je to bilo zabranjeno jer su mnogi mislili da mu proteze od karbonskih vlakana daju prednost u odnosu na ostale atletičare koji imaju zglobove i stopala.

Pistorijus je ušao u istoriju jer je prošle godine u Londonu postao prvi atletičar sa obje amputirane noge koji se takmičio na Olimpijskim igrama.

On je na Igrama u Londonu učestvovao u štafeti 4 puta 400 metara, dok je na Paraolimpijskim igrama odbranio zlatnu medalju na 400 metara.

Pistorijus, koga zovu i "najbrži čovjek bez nogu", svjetski je rekorder na 100 metara za atletičare sa amputiranom jednom nogom ispod kolena (T44).

Na Paraolimpijskim igrama je debitovao u Atini 2004. godine i do sada je osvojio osam medalja, od čega šest zlatnih.

Bonus video: