Umro reditelj Dinko Tucaković

Njegovi filmovi su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, a osvojio je više nagrada na nacionalnim festivalima
177 pregleda 0 komentar(a)
Dinko Tucaković, Foto: Www.fest.rs
Dinko Tucaković, Foto: Www.fest.rs
Ažurirano: 19.02.2013. 14:16h

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu, objavljeno je na sajtu Radio-televizije Srbije.

Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i TV režiju.

Režirao je filmove "Država mrtvih", "Šest dana juna", "Doktor Rej i đavoli". Filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske časopise, kao i za Positif i "Sajt end saund" (Sight and sound).

Autor je više knjiga o filmu, "Tajni život filma" (1993), "Stranci u raju" (1998). Radio je kao selektor više nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Ansiju, Beču i Kanu 2000. godine.

Njegovi filmovi su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, a osvojio je više nagrada na nacionalnim filmskim festivalima. Bio je programski direktor Jugoslovenske kinoteke, predsjedavajući Savjeta FEST-a, a radio je i kao filmski kritičar za "Vreme".

Bonus video: