Lubarda kao inspiracija: Izložba učenika iz Cetinja i Herceg Novog

Nagrađeni su: Marko Gardašević, Bojana Kosić, Jovana Spaić, Andrea Miljanić, Dragana Vujović, Nađa Tomašević i Lazar Ivović
250 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 13:19h

"Lubarda kao inspiracija", naziv je izložbe koja je u ponedjeljak veče otvorena u Srednjoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Herceg Novom.

Izloženi su radovi nastali na konkursu koji je organizovala Fondacija Petra Lubarde i na kojoj su pored novskih srednjoškolaca učestvovali i učenici srednje umjetničke škole "Petar Lubarda" sa Cetinja.

U ime žirija koji je nagradio najbolje radove, predsjednica Ljiljana Zeković istakla je da mlade umjetničke snage posjeduju znanje i entuzijazam koji su garant za budući vrijednosni nivo crnogorske savremene umjetnosti.

"Postavku čini pedesetak radova izuzetne kreativnosti, maštovitosti, entuzijazma i stvaralačkog uzleta u slobodnoj interpretaciji djela", ocijenila je Ljiljana Zeković koja je bila predsjednica žirija.

Prvu nagradu su dobili Marko Gardašević i Bojana Kosić, drugu Jovana Spaić i Andrea Miljanić, treću Dragana Vujović i Nađa Tomašević, a specijalnnu nagradu dobio je Lazar Ivović.

Zeković je ocijenila da je žiri imao težak zadatak jer je bilo još desetak radova koji su mogli biti nagrađeni.

"Odlučivale su nijanse, a cijenjen je kreativan odnosu prema djelu Petra Lubarde", objasnila je predsjednica žirija.

Momir Dragičević, direktor Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" kazao je da su učenici pokazali veliko interesovanje za konkurs.

"Naša škola se sa oduševljenjem odazvala pozivu Fondacije iz poštovanja prema imenu i djelu Lubarde, prije svega jer je 1920. godine bio učenik niže gimnazije u Herceg Novom, a kasnije direktor čuvene Umjetničke škole “, istakao je Dragičević.

Đina Lazar, sestrična Petra Lubarde, koja je na čelu Fondacije, obećava da će konkurs postati tradicionalan.

"Iz godine u godinu upoznaćemo nove generacije sa slikarom koji je rođen u Ljubotinju, učio na Cetinju i Herceg Novom gdje je kasnije bio i profesor, a doprinos učenika koji su učestvovali na konkursu na najljepši način pokazuju kako treba da se sjećamo velikog slikara".

Galerija

Bonus video: