Vladimir Nabokov i dalje uznemirava

Nabokov u svojoj domovini Rusiji nema mira ni decenijama nakon smrti, a njegovo se književno djelo i danas bukvalno napada silom
0 komentar(a)
Vladimir Nabokov, Foto: Guardian.co.uk
Vladimir Nabokov, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 19.02.2013. 11:54h

Vladimir Nabokov jedan je od vrhunskih pisaca 20. vijeka, koji je veći dio života proveo izvan svoje ruske domovine, a čini se da u njoj nije pretjerano omiljen ni danas.

Muzej Vladimira Nabokova u Sankt Peterburgu je u zadnje vrijeme žrtva kampanje šikaniranja

Naime, Muzej Vladimir Nabokov, koji vodi Univerzitet u Sankt Peterburgu, krajem prošlog mjeseca osvanuo je unakažen velikim grafitom “PEDOFIL”. Prethodno je muzej dobio i pisane prijetnje zbog navodne “pedofilske propagande” koju šire, a jedno od pisama je čak i uletjelo u staklenoj boci kroz prozor muzeja. Poruke te vrste potpisuju stanoviti “novokozaci”, kako se sami nazivaju.

Povod za sve to je slavni roman “'Lolita” iz 1955, u kojem je Vladimir Nabokov prikazao opsjednutost profesora Humberta Humberta djevojčicom od dvanaest godina. No, kako pišu svjetski mediji, pravi razlog za kampanju protiv Vladimira Nabokova i njegovog romana jeste taj što je prošle godine u Sankt Peterburgu izglasan zakon o zabrani homoseksualne i pedofilske propagande, pa su čuvari novog ruskog morala odlučili da se nasilnim sredstvima obračunaju sa Lolitom.

O tome svjedoči i nedavno premlaćivanje pozorišnog producenta Artjoma Souslova, koji je postavio predstavu baziranu na Nabokovljevoj “Loliti”.

U svakom slučaju, Vladimir Nabokov u svojoj domovini Rusiji nema mira ni decenijama nakon smrti, a njegovo se književno djelo i danas bukvalno napada silom.

Muzej Vladimira Nabokova u Sankt Peterburgu je u zadnje vrijeme žrtva kampanje šikaniranja zbog Nabokovljeva slavnog romana 'Lolita', koji ultrakonzervativni dio ruske javnosti smatra pedofilskim.

Bonus video: