Mlada umjetnica Slavica Boljević: Pjevači nemaju gdje

“Poznato je da se u umjetnost jako malo ulaže, problem je što nemamo mogućnost da svoj rad plasiramo"
130 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 12:43h

Crnogorska solo pjevačica Slavica Boljević održaće svoj prvi koncert u KIC–u “Budo Tomović” 20. februara u okviru projekta “Mladi i muzika”. Na programu koncerta ove umjetnice, koja će nastupiti uz klavirsku pratnju prof. Nikole Vučkovića naći će se operske arije i solo pjesme Belinija, Štrausa, Mocarta, Rahmanjinova kao i mnogih drugih kompozitora. Gosti koncerta biće Ivana Pekić (sopran) kao i Kamerni ansambl "Birziminium" iz Podgorice.

“Velika svjetska muzička imena kažu da se najbolje uči kroz slušanje muzike"

Boljević je diplomirala u klasi prof. Radmile Bakočević na odsjeku za solo pjevanje na “Filološko-umetničkom fakultetu“ u Kragujevcu i jedna je od rijetkih u Crnoj Gori koja se bavi “bel cantom”, odnosno lijepim pjevanjem.

“Bel canto je nastao u Italiji, a podrazumijeva sljedeće mogućnosti pjevača: neprekidni legato, korišćenje svjetlijeg tona u visokom registru glasa, agilnu, tj. fleksibilnu tehniku glasa koji može izvoditi zahtjevne ukrase, lijepo i pravilno disanje i dikciju, lijepu boju zvuka i dobro fraziranje uz pravilnu kontrolu daha”, objasnila je Boljević.

“Rad sa učenicima mi pomaže da se prisjetim nekih stvari u pjevanju koje se po automatizmu zaboravljaju"

Za jednog solo pjevača, kaže ona, osim prirodnih predispozicija za bavljenje pjevanjem, bitno je da ima veliko muzičko obrazovanje i da sluša dosta muzike.

“Velika svjetska muzička imena kažu da se najbolje uči kroz slušanje muzike. Takođe, za solo pjevača je važno da govori ili razumije nekoliko stranih jezika, jer moramo razumjeti ono što pjevamo”, kazala je Boljevićeva.

Kao najvećeg neprijatelja solo pjevača, Boljević je izdvojila - stres.

Svakodnevno vježbanje

Ova mlada i talentovana umjetnica kaže da sada nema mogućnosti da se dalje školuje, ali pjevanje svakodnevno vježba sama jer nema mentora.

Problem je što nema nikakve saradnje između solo pjevača i simfonijskog orkestra

Međutim, kako već dvije godine radi kao profesor solo pjevanja u školi za muzičke talente “Andre Navara”, Boljević kaže da joj i rad sa učenicima dosta pomaže da se i sama prisjeti prvih koraka u pjevanju.

“Rad sa učenicima mi pomaže da se prisjetim nekih stvari u pjevanju koje se neminovno po automatizmu zaboravljaju“, rekla je ona.

Na pitanje kakva je pozicija solo pjevača u Crnoj Gori, Boljevićeva je odgovorila da je “na nezavidnom nivou”.

“Poznato je da se u umjetnost jako malo ulaže, problem je što nemamo mogućnost da svoj rad plasiramo. Problem je što nema nikakve saradnje između solo pjevača i simfonijskog orkestra, jer nema novca da se uloži u projekat gdje bi mogli da se uključe solo pjevači“, rekla je Boljevićeva i dodala da je mladim generacijama koje dolaze teško stvoriti perspektivu u Crnoj Gori.

Kako je Boljevićeva kazala za “Vijesti” da joj je želja da zapjeva u nekom od velikih svjetskih operskih pozorista, onda je jasno da će i ona svoju šansu morati da potraži van granica Crne Gore.

Galerija

Bonus video: