Kolaži Milovana Kadovića na međunarodnom festivalu umjetnosti

Na izložbi u galeriji “Roman Petrović“ u Sarajevu, Kadović će se predstaviti sa 15 kolaža
75 pregleda 0 komentar(a)
Milovan Kadović, Foto: Privatna arhiva
Milovan Kadović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.02.2013. 10:24h

Izložba kolaža crnogorskog umjetnika Milovana Kadovića biće otvorena u srijedu 20. februara u okviru Internacionalnog festivala “Sarajevska zima 2013“ u galeriji ULUBiH “Roman Petrović“.

“Milovan Kadović kroz seriju kolaža u kojima primjenjuje svoja grafička, dizajnerska i slikarska iskustva"

Milovan Kadović diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafika u Trebinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008. godine. Izlagao je samostalno u Nikšiću, Herceg Novom, Podgorici, Pljevljima, Tivtu i Podgorici kao i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Nikšiću.

Na izložbi u galeriji “Roman Petrović“ u Sarajevu, Kadović će se predstaviti sa 15 kolaža.

“Milovan Kadović kroz seriju kolaža u kojima primjenjuje svoja grafička, dizajnerska i slikarska iskustva, ali i dobro poznavanje istorije umjetnosti kreira nepretenciozna, antimonumentalistička djela visokih estetskih dometa…

U insceniranim prizorima situiranim u nadrealnim enterijerima, siluete depersonalizovanih figura emituju psihička stanja nemoći komunikacije, emotivne pustoši, otuđenosti, samodovoljnosti.

Anesteziran virtuelnom komunikacijom iz ili u mikro-okruženju sa kojim je srastao, čovjek sveden na mrlju ili šematizovani znak bezizlazno pluta u svojoj usamljenosti. Međutim, citirajući modernistička, naročito Matisova i pop-artistička formalna rješenja, Kadović pravi neočekivani, skoro filmski obrt, prekrivajući sumornu egzistencijalističku 'priču' o savremenom čovjeku zavodljivom, magičnom atmosferom sajber enterijera i živim koloritom”, zapisala je o Kadovićevom stvaralačkom opusu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Internacionalni festival “Sarajevska zima 2013“.

Bonus video: