U četvrtak počinje KotorArt: Nastupiće više od 1.500 umjetnika iz 33 zemlje

Kako je istakao pijanista Ratimir Martinović, jedan od osnivača i koordinator svih programa, cjelokupan festival je i ove godine potvrda najviših umjetničkih i produkcionih standarda
53 pregleda 0 komentar(a)
KotorArt, Foto: Krsto Vulović
KotorArt, Foto: Krsto Vulović
Ažurirano: 27.06.2018. 10:10h

Ovogodišnje izdanje festivala KotorArt počinje sjutra i trajaće do 13. avgusta, a biće održano na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: 17. KotorArt Don Brankovi dani muzike, 26. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, 17. KotorArt Festival klapa Perast i 8. KotorArt Pjaca od filozofa.

Učesnici festivala dolaze iz Crne Gore, zemalja regiona, iz Evrope, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kolumbije, Čilea, Japana, Kine, Tajvana... Tako će tokom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja nastupiti više od 1.500 umjetnika iz 33 zemlje koji će izvesti više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih.

Kako je istakao pijanista Ratimir Martinović, jedan od osnivača i koordinator svih programa, cjelokupan festival je i ove godine potvrda najviših umjetničkih i produkcionih standarda.

“On dokazuje i visoku svijest društvene odgovornosti kroz brigu o postojećoj i stvaranje nove kulturne baštine, brigu o najmlađim naraštajima kao i preplitanje aktuelnih društvenih tema sa umjetnošću. KotorArt je i turistički atraktivan i dostupan ne samo za domaćeg i regionalnog gosta već i za turistu sa drugih govornih područja i udaljenih destinacija. I na kraju, festival je i afirmacija Crne Gore kao važne tačke na kulturnoj mapi svijeta i ujedno afirmacija umjetnosti i kulture kao važnih katalizatora pozitivnog diskursa crnogorskog društva“, ocijenio je on.

Potpredsjednica Opštine Kotor, Ljiljana Popović Moškov,kazala je da sve što vrijedi nađe načina da traje, a KotorArt je kao manifestacija od nacionalnog značaja održan „uprkos poteškoćama prošle godine“.

Festival počinje 17. izdanjem Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP), sjutra na Pjaci sv. Nikole u Perastu, a programski direktor MFKP Milan Kovačević je kao posebnost ovogodišnjeg festivala istakao pojavu novih i mlađih klapa.

26. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu realizovaće se pod sloganom “Put oko svijeta” i ugostiće izvođače iz 29 zemalja. U sklopu toga će biti predstavljane i nova knjiga edicije “Ćuk” - zbirka pjesama “Trema” Dejana Đonovića“.

Kroz četvorodnevni simpozijum na temu “Apokalipsa danas?”, 8. KotorArt Pjaca od filzofa, obezbijediće rasprave vodećih imena filozofije današnjice na ovim prostorima, predvođene urednikom programa, Srećkom Horvatom.

Ukupan budžet ovogodišnjeg Međunarodnog festivala KotorArt iznosi 556.000 eura. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor (300.000 eura) i Ministarstva kulture Crne Gore (150.000 eura), kao i sa podrškom brojnih sponzora koji obezbjeđuju 20 odsto ukupnog budžeta.

Velika imena Don Brankovih dana muzike

17. KotorArt Don Brankovi dani muzike objedinjuju nekoliko programskih ideja i smjernica.

„Posvećenost aktuelnoj temi ekologije i zaštite životne sredine, a u susret otvaranju pregovaračkog poglavlja 27 biće iskazana kroz koncerte Festivalskog orkestra, Ramba Amadeusa i premijeru njegove kompozicije “Pasija po Steli”, kao i kroz premijeru filma Dušana Vulekovića, na temu stanja akvatorija Boke, sve porudžbine festivala“, najavio je Ratimir Martinović.

Mladi domaći umjetnici biće predstavljeni na nekoliko koncerta. Među njima su i novi KotorArt talenti: gitaristkinja Nađa Janković i pijanista Andrija Jovović.

Don Brankovi dani muzike od ove godine organizuju i serijal od pet koncerata - “Pjaca od džeza“, gdje će se predstaviti domaći i regionalni džez muzičari, i preko 100 pratećih programa „Luke umjetnosti“.

Violinista Roman Simović će sa prijateljima krajem jula prirediti dvije večeri kamerne muzike, i to u Luštici Bay i Crkvi sv. Duha. Proslavljeni reditelj i muzičar Emir Kusturica sa “No smoking orchestra” će se po prvi put predstaviti u Crnoj Gori. U okviru Coca-Cola Stage-a, na kotorskoj Ljetnjoj sceni 6. avgusta nastupiće Tri dive iz Hrvatske: Tereza Kesovija, Radojka Šverko i Gabi Novak, uz instrumentalnu pratnju, Nemanja Radulović sa svojim ansamblom Double sens 16. jula, dok će na istom mjestu 23. jula biti koncert Vlatka Stefanovskog i Rock Simfonije.

„Umjetnički vrhunac festivala iščekuje se kroz dvije večeri sa najtraženijom svjetskom pijanistkinjom Judžom Vang koja će nastupiti sa čuvenim violinistom Leonidasom Kavakosom u Crkvi Sv. Duha, a potom i na Coca-Cola Stage-u sa najvećim perkusionistom današnjice, Martinom Grubingerom“, ističe Martinović.

Bonus video: