Iran protestuje zbog nagrade Panahiju u Berlinu

"Smatramo da organizatori festivala u Berlinu treba da koriguju svoje ponašanje", poručuju iz Irana
76 pregleda 0 komentar(a)
Džafar Panahi, Foto: Beta/AP
Džafar Panahi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2013. 08:06h

Iran je protestovao zato što je na 63. Međunarodnom filmskom festivala u Berlinu žiri dodijelio nagradu za najbolji scenario filmu "Closed Curtain", iranskog disidenta i reditelja Džafara Panahija i njegovom dugododišnjem saradniku Kambuziju Partoviu.

"Svako zna da mora da se dobije dozvola za pravljenje filma i njegovo slanje izvan zemlje"

Nagrađeni film je snimljen tajno, uprkos zabrani iranskih vlasti.

"Protestovali smo kod organizatora festivala", rekao je direktor iranske kinematografije i zamjenik ministra kulture Duavad Šamakdari čiju izjavu prenosi iranska agencija ISNA.

"Smatramo da organizatori festivala u Berlinu treba da koriguju svoje ponašanje. Svako zna da mora da se dobije dozvola za pravljenje filma i njegovo slanje izvan zemlje. Pravljenje takvih filmova je nezakonito, ali je do sada Islamska republika pokazala strpljenje prema takvim nezakonitim djelima", rekao je Šamakdari.

Zabrana snimanja filmova

Panahi je bio pritvoren zbog pokušaja da napravi dokumentarni film o nemirima nakon spornih predsjedničkih izbora 2009. godine u Iranu i izrečena mu je 20-godišnja zabrana snimanja filmova, prenio je AFP.

"Nemoguće je zaustaviti mislioca i pjesnika. Njihove misli urodiće plodom svugdje", rekao je Partovi primajući nagradu

On je dobio kaznu od šest godina zatvora, ali se trenutno nalazi u kućnom pritvoru.

Panahija, koji je dobio niz nagrada na velikim međunarodnim festivalima za filmove u kojima kritikuje društvo i koji su zabranjeni u Iranu, slavljen je u inostranstvu kao jedan od najoriginalnijih predstavnika novog iranskog filmskog talasa, navodi AFP.

"Nemoguće je zaustaviti mislioca i pjesnika. Njihove misli urodiće plodom svugdje", rekao je Partovi primajući nagradu, s obzirom da Panahi nije dobio dozvolu da otputuje u Berlin.

Bonus video: