Mitovi o liječenju prehlade

"Prehladu i grip možete da pobijedite preznojavanjem." Iako su nam o tome pričale majke i babe, riječ je samo o još jednom mitu
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 16:35h

Sezona prehlada je počela pa, kako bismo se zaštitili, spremni smo da uradimo sve.

Međutim, iako mislimo da znamo sve o prevenciji i liječenju virusa, postoje mitovi koji se prenose generacijama, a zapravo nemaju nikakve veze sa istinom.

"Izlaganje hladnoći brže vodi do bolesti"

Ne postoji veza između hladnoće i virusa jer je imunološki sistem pripremljen za mnogo niže temperature od onih u provjetrenoj ili hladnijoj prostoriji.

Iako postoji povezanost između godišnjih doba, niske temperature i virusnih oboljenja poput gripa, razlog za to najviše leži u tome što tokom tih razdoblja ljudi gotovo sve vrijeme provode u zatvorenim prostorima gdje se virusi lako prenose sa osobe na osobu.

"Tečnosti za dezinfekciju vas štite od prehlade"

Iako je higijena ruku vrlo važna u svakodnevnom životu i upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku možete očistiti ruke, to se, nažalost, ne odnosi na sezonska oboljenja.

Problem je u tome što takvi preparati ubijaju bakterije na rukama, a virusi se prenose vazduhom.

Iako ste dobro oprali ruke, to vas neće zaštititi od kašlja osobe pored vas.

"Prehladu i grip možete da pobijedite preznojavanjem"

Iako su nam o tome pričale majke i babe, riječ je samo o još jednom mitu.

Pokrivanje sa tri jorgana i kupanje toplom vodom svakako će izazvati pojačano znojenje, ali neće ubiti viruse koji su u vašem organizmu.

Prehladu može uzrokovati više od 200 virusa, a jedino ih se možete riješiti mirovanjem od nekoliko dana do nekoliko nedjelja, u zavisnosti od toga o kojem je virusu riječ.

"Nakon preležane prehlade, dom treba dezinfikovati antibakterijskim sredstvima"

Baš kao i sa antibakterijskim sapunima, dezinfekcijom stana možete se riješiti bakterija, a samim tim i bakterijskih infekcija, ali ne i virusa.

Ukoliko zaista želite da uništite bakterije i viruse u vašem domu, prvo dobro provjetrite prostor u kojem ste boravili, a prostorije poput kupatila i kuhinje dobro očistite razrijeđenom varikinom.

Galerija

Bonus video: