Film "As pik" Draška Đurovića nagrađen u Švedskoj

"Vrijeme je da mi koji dolazimo sa Balkana iz srce tame konačno pokažemo da Balkan može biti srce novih estetika", rekao je Đurović
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 10:06h

Žiri Novog balkanskog festivala koji je održan u 11 gradova u Švedskoj, dodijelio je nedavno crnogorskom režiseru Drašku Đuroviću posebno priznanje, to jest nagradu za izuzetan autorski stav, za njegov najnoviji film "As pik".

"Drago mi je zbog moje i Baletićeve ekipe da filmove možemo prikazivati širom svijeta"

U Đurovićevom filmu uloge tumače holivudska zvijezda Majki Madsen, Peđa Bijelac, Branimir Popović, Milica Milša, Slavko Klikovac, Momo Otašević, Jelena Simić i drugi.

Draško Đurović je za "Vijesti" komentarisao sam festival i nagradu.

"Vrijeme je da mi koji dolazimo sa Balkana iz srce tame konačno pokažemo da Balkan može biti srce novih estetika. I to pred jednom od najobrazovanijih publika svijeta kakava je Švedska zemlja iz koje je stvarao Bergaman i Ingrid Bergman, i koja smatra film stubom svoje kulture", rekao je Đurović.

On dodaje da je na festivalu veoma lijepo prihvaćen Baletićev film, dok je "As pik" po Đurovićevim riječima teško djelovao na publiku.

Pored Đurovićevog filma „As pik" predstavljen i crnogorski film „Lokalni vampir" reditelja Branka Baletića

"Razgovori poslije filma su trajali oko dva sata. Znali smo da moramo da odemo daleko od Balkana i Crne Gore da dobijemo nagradu. Ovaj put od švedskog žirija koji ne posmatra film kao ideološko političko štivo nego čisti film koji ih se dotiče i koji ih uzbuđuje.

Drago mi je zbog moje i Baletićeve ekipe da filmove možemo prikazivati širom svijeta, a znate da se bez obzira na sve, kod nas ništa ne može planirati", kazao je Đurović.

Novi balkanski festival u Švedskoj predstavio je ostvarenja iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, i Švedske i istovremeno je prikazan u 11 švedskih gradova, Malme, Karlstad, Lund, Norčeping, Stokholm, Umea, Upsala, Visbi, Vasteras, Orebro i Ostersund.

Pored Đurovićevog filma „As pik" predstavljen i crnogorski film „Lokalni vampir" reditelja Branka Baletića. Za najbolji film festivala proglašeno je ostvarenje slovenačkog reditelja Metoda Peveca „Laku noć Misi". Nagrada za najbolju glumicu je pripala Miri Furlan za ulogu u bosanskohercegovačkom filmu „Ostavljeni".

Galerija

Bonus video: