Berlinale: Trijumf rumunskog filma "Dječija poza"

Završnoj festivalskoj ceremoniji u Berlinale Palastu prisustvovalo je oko 1.600 zvanica
122 pregleda 0 komentar(a)
Berlinale, Foto: Beta/AP
Berlinale, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2013. 13:11h

Rumunski film “Dječja poza” Karina Petera Necera dobio je Zlatnog medvjeda 63. Berlinala, a trijumf je ostvario i Danis Tanović bosanskohercegovački reditelj, koji je za dramu “Epizoda u životu berača željeza” dobio Gran pri žirija, prenose evropski mediji.

Za ulogu u Tanovićevom filmu Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu dobio je Nazif Mujić, koji u toj drami igra samog sebe.

Tanovićev film, zasnovan na istinitom događaju o romskom paru koji se suočava sa diskriminacijom u savremenom društvu u BiH, prethodno je dobio i specijalno priznanje Ekumenskog žirija u Berlinu.

Berlinski filmski festival predstavio je u glavnom programu 19 filmova u trci za Zlatnog medvjeda

Nagradu za najbolju režiju dobio je Dejvid Gordon za američki nezavisni film “Prince Avalanche” - jedinu komediju u trci za Zlatnog medvjeda, dok je za scenario nagrađen iranski reditelj u kućnom pritvoru Džafar Panahi za film “Spuštena zavjesa”.

Panahi je snimio taj film uprkos zabrani rada, a koreditelj je Kambozia Partovi, koji je radio sa njim i na dokumentarcu “Ovo nije film”.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Paulina Garsija za ulogu u filmu “Glorija” Sebastijana Lelija, koji je bio i jedan od favorita za Zlatnog medvjeda.

Nagrada za izvanredno umjetničko dostignuće dodijeljena je Azizu Zambakijevu za kameru u filmu “Lekcije iz harmonije” Emira Baigazina iz Kazahstana.

Specijalne pohvale žirija, kojim je predsjedavao honkoški reditelj Vong Kar-vai, dobili su “Obećana zemlja” Gasa van Santa i južnoafrički noar-triler “Lajla Furi” Pije Marais. Nagrada “Alfred Bauer”, koja se dodjeljuje u znak sećanja na osnivača Berlinala - filmu koji proširuje horizonte umjetnosti, dodijeljena je kanadskom ostvarenju “Vic+Flo Saw a Bear” Denija Kotea.

Poseban međunarodni žiri dodijelio je nagradu za najbolji debitantski film australijskom filmu “Raketa” Kima Mordaunta iz programa “Generecija”. Nagrada je vrijedna čak 50.000 eura, što je donacija GWFF-a, društva za zaštitu filmskih i televizijskih prava.

Ekumenski žiri, koji od 1992. godine dodjeljuje nagrade na Berlinalu, proglasio je najboljim u takmičarskom programu čileansko-španski film “Glorija”

Berlinski filmski festival predstavio je u glavnom programu 19 filmova u trci za Zlatnog medvjeda, a osim Kar-vaija, ocjenjivali su ih i danska rediteljka i oskarovka Suzan Bir, njemački reditelj Andreas Dresen, američki glumac Tim Robins, iranska vizuelna umjetnica i filmska autorka Širin Nešat, američka autorka i snimateljka Elen Kuras i grčka autorka i producentkinja Atina Cangari.

Pogled na savremeno društvo ponudio je berlinskoj publici i film “Epizoda u životu berača željeza” bosanskog oskarovca Danisa Tanovića, koji je imao svjetsku premijeru na Berlinalu, a koprodukcija je BiH s Francuskom i Slovenijom.

Tanovićev film koštao 30.000

Tanovićev film, snimljen po principima Dogme 95, baziran je na istinitom događaju, a govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom društvu u BiH kroz priču o romskom paru - radnja filma prati Nazifa Mujića koji izdržava porodicu skupljajući staro gvožđe.

Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj u Tuzli, Nazif čini sve što može da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija...

Glumci u Tanovićevom filmu autentični su akteri jednog od najvećih skandala u zdravstvu u BiH, a najbolji glumac 63. Berlinala - Nazif Mujić, zapravo je naturščik kome je to prva uloga u filmu.

Tanović je snimio taj film za svega desetak dana, a ukupno je koštao oko 30.000 eura i većinski ga je finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

“Epizoda u životu berača željeza” jedini je film iz regiona bivše Jugoslavije koji je prikazan u glavnom programu 63. Berlinala, a prvi iz BiH posle 2006. godine, kada je glavnu nagradu osvojila sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić dramom “Grbavica”.

Ekumenski žiri proglasio je najboljim u programu “Forum” film srpskog reditelja Srdana Golubovića “Krugovi”

Uoči završne ceremonije 63. Berlinala, dodijeljeno je i niz nezvaničnih, nezavisnih nagrada koje daju sveobuhvatniju sliku o raznovrsnosti programa i cjelokupne produkcije ponuđene festivalskoj publici.

Ekumenski žiri, koji od 1992. godine dodjeljuje nagrade na Berlinalu, proglasio je najboljim u takmičarskom programu čileansko-španski film “Glorija”, nagrađen zbog načina na koji slavi život bez obzira na godine.

Specijalno priznanje dobio je Tanovićev film “Epizoda u životu berača željeza”, dok je u programu “Panorama” nagrađen potresan film o masovnim ubistvima u Indoneziji sredinom 60-ih “The Act of Killing” Džošue Openhajmera. Specijalnu pohvalu dobio je “Inch’ Allah” Anais Barbu-Lavalet.

Golubovićevi „Krugovi” najbolji u selekciji „Forum”

Ekumenski žiri proglasio je najboljim u programu “Forum” film srpskog reditelja Srdana Golubovića “Krugovi”, uz obrazloženje da je dao “ubjedljivu prezentaciju ljudske sposobnosti da prevaziđe naizgled nepobjedive predrasude i postigne izlječenje kroz oproštaj”.

Nagrada Amnesti internešnala dodijeljena je filmu “Raketa”, a nagrada žirija FIPRESCI, koja obuhvata i takmičarski program, i “Panoramu”, i “Forum”, dodijeljena je pobedničkom filmu Berlinala “Dečja poza”, kao i filmovima “Inch’ Allah” i “Helio Oiticica”.

Publika Berlinala proglasila je najboljim igranim filmom belgijsko-holandski “The Broken Circle Breakdown” Feliks van Groeningena, a najboljim dokumentarnim “The Act of Killing”.

Pobjednički film 63. Berlinala, “Dječja poza”, koji je i bio među favoritima kritike, govori o odnosu dominantne majke i njenog 32-godišnjeg sina

Među nagrađenim filmovima na Berlinalu je i animirani film “Rabbitland” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, ironičan prikaz savremenog društva inspirisan životom 90-ih u Srbiji, koji je dobio Kristalnog medvjeda za najbolji kratki film u programu “Generacija 14plus”, a žiri je istakao njegovu univerzalnost i originalnost.

Iz regiona bivše Jugoslavije na 63. Berlinalu prikazan je i film “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović iz Srbije, u produkciji Akademskog filmskog centra iz Beograda. U programu "Forum", osim "Krugova", prikazan je i film “Odbrana i zaštita” Bobe Jelčića iz Hrvatske, sa Bogdanom Diklićem u glavnoj ulozi, dok je u programu “Forum Expanded”, prikazan film Marte Popivode iz Beograda “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo”, u produkciji Teorije koja hoda (TkH).

Moralni mulj rumunskih bogataša

Pobjednički film 63. Berlinala, “Dječja poza”, koji je i bio među favoritima kritike, govori o odnosu dominantne majke i njenog 32-godišnjeg sina koga pokušava da zaštiti poslije teške saobraćajne nesreće u kojoj gine jedan dječak.

Ona je arhitekta, pripadnica više rumunske klase, a smatra da može da pomogne letargičnom sinu podmićivanjem svjedoka, pa čak i roditelja stradalog dječaka... U kvazidokumentarnom maniru, Necerov film nudi pogled iznutra u moralni mulj rumunskih bogataša, predstavljajući ujedno i oštar prikaz stanja državnih institucija, poput policije i pravosuđa.

Glavna glumica Luminita Georgiu, poznata po ulozi u nagrađivanom filmu “Smrt gospodina Lazareskua”, očarala je publiku ulogom manipulativne majke

Neceru se, prilikom uručenja Zlatnog medvjeda, pridružila i producentkinja Ada Solomon koja je rekla da je u Rumuniji, uprkos međunarodnim priznanjima za rumunski film, sve teže snimati umjetnička ostvarenja.

Bonus video: