Plivanju trebaju masovnost i bazeni

Najuspješniji su juče bili plivači dubrovačkog Juga, koji se prvi put takmiče na “Mimoza kupu”, a koje ove sezone prodvodi legenda jugoslovenskog plivanja, Borut Petrič
75 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Lenđer, Foto: Vesko Belojević
Ivan Lenđer, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.02.2013. 02:38h

Takmičenjem u osam disciplina u prijepodnevnom i 11 disciplina u poslijepodnevnom programu, juče je odrađen prvi dan međunarodnog plivačkog mitinga ’’Mimoza kup 2013. Herceg Novi’’.

Najuspješniji su juče bili plivači dubrovačkog Juga, koji se prvi put takmiče na “Mimoza kupu”, a koje ove sezone prodvodi legenda jugoslovenskog plivanja, Borut Petrič.

"Došli smo sa 25 plivača i prezadovoljan sam pokazanim do sada. Ja sam, naravno, i prije dolazio na ovaj miting i moram reći da je iz godine u godinu sve masovniji, ali i kvalitetniji. Jer, recimo, ove godine u konkurenciji imamo troje olimpijaca - Tanju Šmid, koja pliva za Jug, i dvoje srpskih plivača Silađija i Lenđera, što puno govori o kvalitetu takmičenja. I ne samo to, veliki broj mlađih takmičara koji su trenutno najbolje što plivanje u ovom dijelu Evrope ima, daju mi za pravo da kažem da se plivanje u regionu značajno razvija", rekao je Petrič za “Vijesti”.

Trener plivača Juga kaže da bi plivanje sigurno dostiglo još i veći nivo da postoji više bazena.

"To jeste skupo za države, ali je plivanje jeftino za roditelje i stoga može biti vrlo masovno, a iz mase se uvijek može izvući kvalitet. Uz to, ja imam običaj da kažem da je plivanje jedini sport koji može spasiti život onom ko se njime bavi, jer zna da pliva, ali i plivač može spasiti život nekome ko ne zna da pliva. S toga sam ja cijelog života u plivanju i biću i dalje", zaključio je Petrič, nekadašnji evropski šampion i trostruki vicešampion.

Da je problem infrastruktura, prije svega nedostatak pedesetometarskih bazena slaže se i najveća zvijezda ovogodišnjeg “Mimoza kupa”, član Proletera iz Zrenjanina, Ivan Lenđer:

"Plivam ovdje dosta disciplina, jer je meni prije svega ovo odlična priprema za obaveze koje me ove godine očekuju na Mediteranskim igrama i Svjetskom prvenstvu, jer u ovom dijelu sezone u regionu nema sličnih takmičenja. Ovakvi susreti nama odlično dođu za podizanje forme, ali je svakako neophodno da nastavak priprema radimo u pedesetmetarskim bazenima. I tu se onda dolazi do velikog problema koji mi na ovim prostorima imamo, jer nema dovoljan broj takvih bazena, pa se mora dosta putovati da bi se radile pripreme u uslovima koji vladaju na najvećim takmičenjima", kaže Lenđer.

On drži rekorde mitinga u disciplinama 50, 100 i 200 metara delfin i 200 m mješovito, a prethodna godina mu je bila najuspješnija u karijeri, jer je plivao u finalu 50 metara delfin Evropskog prvenstva u malim bazenima, dok mu je medalja na Evropskom prvenstvu u velikim bazenima izmakla za 14 stotinki.

"I plasman u polufinale Olimpijskih igara mi je izmakao za četiri stotitnke, tako da su mi prethodnu godinu obilježile stotinke, ali sam svakako zadovoljan. Mislim da ću se ove godine dobro spremiti za velika takmičenja koja nas očekuju na ljeto i da neću ponoviti neke greške od prošle sezone", kazao je Lenđer.

Jutarnji i popodnevni program takmičenja na prvom danu 18. Mimoza kupa razdvojila je ceremonija svečanog otvaranja, kojoj su prisustvovali predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, ministar u vladi Ivan Brajović, sekretar Vaterpolo i plivačkog saveza Dejan Adžić, kojima je, kao i predsjedniku PVK Jadran, Đuru Mariću, privredniku Slobodanu Radoviću Krušu i vodećim ljudima grada, direktor turnira Ivica Zuber uručio zlatne plakete kao zahvalnice podršci “Mimoza kupu”. Miting je zvanično otvorio gradonačelnik Herceg Novog, Dejan Mandić.

Takmičenja u današnjem dijelu programa počinju u 9 časova, a održaće se 11 finalnih trka.

Bonus video: