"Child's Pose" najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea

Grand Pri ovogodišnjeg Berlinalea, odnosno nagrada Zlatni medvjed, pripao je filmu "Child's Pose", rumunskoj tragikomediji u režiji Kalin Petera Netcera
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 20:32h

Film "Child pose" rumunskog režisera Kalina Petera Necera dobio je večeras Zlatnog medvjeda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Film "Epizoda u životu berača željeza", bosanskog režisera Danisa Tanovića osvojio je Veliku nagradu žirija. Tanovićev film baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Nazif Mujić i Danis Tanović

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Po ocjeni međunarodnog žirija Berlinala, čiji je predsjednik ove godine bio Vong Kar Vai, Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je Dejvid Gordon Grin za film "Prince Avalanche".

Srebrnog medvjeda za najbolji scenario osvojio je film "Closed curtain" u zajedničkog režiji iranskog režisera Džafara Panahija i Kambuzije Partova. Panahija su iranske vlasti 2010. godine osudile na kućni pritvor od šest godina.

U kategoriji najbolji glumac Srebrni medved pripao je Nazifu Mujiću za ulogu u filmu "Epizoda u životu berača željeza", režisera Danisa Tanovića.

Srebrni medvjed za najbolju glumicu, po ocjeni međunarodnog žirija u Berlinu, pripao je Paulini Garciji za ulogu u filmu "Gloria".

U kategoriji kratkometražni film Zlatnog medvjeda osvojio je film "La fugue" režisera Žan-Bernara Marlina.

Film "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juče je dobio nagradu dječijeg žirija Kristalni medvjed za kratkometražni film u kategoriji "Generacija 14 plus".

Galerija

Bonus video: