Likovna kolonija u galeriji Spinnaker: Inspirativna atmosfera za dobre slike

U galeriji Spinnaker je za šest godina, koliko Mračevići organizuju koloniju, izlagalo 60 umjetnika iz 13 zemalja
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 13:11h

U galeriji Spinnaker sinoć je završena Međunarodna likovna kolonija koja je okupila osam umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Bugarske i Južne Koreje.

Pod krovom galerije koja je u vlasništvu Dragana i Bube Mračević osam dana su slikali i družili se Zoran Krulj i Zdravko Krulj iz Crne Gore, Predrag Milošević i Ljuba Milunović iz Srbije, Penio Penev, Plamen Legkostup i Boris Zelev iz Bugarske i Clemens Sou iz Seula u Južnoj Koreji.

Uz konstataciju da je “kuća Mračevića jedna od rijetkih koja decenijama itekako misli, pazi, pa i mazi, zanimljivo i nesvakidašnje, još živuće umjetnike”, novinar i publicista Minja Bojanić je otvarajući izložbu ustvrdio da su se u galeriji Spinnaker okupili međunarodni umjetnici za svaki respekt - ”pa i ohrabrenje srca”.

“Slikarstvo je ljubav i nježnost, morate da voliti ljude, sliku da biste se bavili ovim poslom. Okupljam dobre slikare iz cijelog svijeta, a ove godine su u Herceg Novom umjetnici koji će, uvjeren sam, dobru energiju i emociju iz grada i Crne Gore prenijeti u svijet”

“Slikarstvo je ljubav i nježnost, morate da voliti ljude, sliku da biste se bavili ovim poslom. Okupljam dobre slikare iz cijelog svijeta, a ove godine su u Herceg Novom umjetnici koji će, uvjeren sam, dobru energiju i emociju iz grada i Crne Gore prenijeti u svijet”, kazao je galerista Dragan Mračević.

U galeriji Spinnaker je za šest godina, koliko Mračevići organizuju koloniju, izlagalo 60 umjetnika iz 13 zemalja – iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, Italije, Austrije, Francuske, Bugarske, Turske, Grčke i Južne Koreje.

Međunarodna kolonija koja se organizuje u i Spinnakeru “mogla bi da postane interesantna priča za grad i u interesu grada i u koju bi se mogli uključiti i druge hercegnovske galerije", uvjeren je Mračević.

Suorganizator kolonije - slikar Zoran Krulj koji je svih prethodnih godina i njen učesnik, ističe da je njegov rad vezan za Herceg Novi, pa otuda i njegova želja i napor da doprinese kulturnim dešavanjima u gradu.

"Ove godine nije došao veliki broj umjetnika, ali su to vrhunski umjetnici u šta su mogli da se uvjere i posjetioci izložbe”, kazao je Krulj.

"Svaki likovni umjetnik je osudjen na karantin, na mukotrpni rad u samoći, a sa druge strane mu treba jedna vrsta doživljaja i emocija da bi to iz njega izašlo i da bi se u njemu nešto dogodilo”, objašnjava slikar Predrag Milošević, ističući da su likovne kolonije korisne za umjetnike, ali i za domaćine – zajednici koja pruža gostoprimstvo.

“Srećan sam što sam u jednoj opuštenoj i nepretencioznoj atmosferi mogao da napravim umjetničko djelo, ali i što sam vidio vidio radove kolega i razmjenio iskustava, ideje i energiju“, kazao je Milošević.

“Dobra i inspirativna atmosfera u galeriji, ali i cijeloj Boki u kojoj nastaju dobre slike”, ocijenio je Penio Penev slikar iz Bugarske profesor koji je peti put učesnik kolonije u Spinakeru gdje je i samostalno izlagao.

Radove nastale u Međunarodnoj koloniji galerije Spinnaker posjetioci će moći da vide i narednih dana.

Galerija

Bonus video: