Lenđer, Silađi i društvo iz regiona u Igalu

Najznačajnija i najstarija plivačka smotra kod nas - međunarodni plivački miting „Mimoza kup”, ove godine doživljava svoje 18. izdanje.
180 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Zuber, Foto: Nebojša Mandić
Ivica Zuber, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 16.02.2013. 06:28h

Najznačajnija i najstarija plivačka smotra kod nas - međunarodni plivački miting „Mimoza kup”, ove godine doživljava svoje 18. izdanje. I upravo za svoje „punoljetstvo”, „Mimoza kup” će okupiti i najviše takmičara do sada:

"Više od 400 plivača iz 28 klubova iz svih zemalja Zapadnog Balkana okupiće se ovdje u Herceg Novom. Nikada do sada, a plivanjem se bavim skoro 70 godina, nije se desilo da se toliko svijeta okupi na jednom ovakvom takmičenju. Ove godine imamo neočekivano veliki broj zainteresovanih, koji žele da učestvuju na ovom mitingu i to između ostalog govori mnogo o značaju našeg takmičenja", kaže za „Vijesti” osnivač i organizator „Mimoza kupa” i čovjek bez koga bi crnogorsko plivanje bilo nezamislivo, profesor Ivica Zuber.

Legenda plivanja na ovim prostorima je, kako kaže, presrećna što je „Mimoza kup” postao neizostavni dio kalendara svih važnijih plivačkih klubova u regionu.

"Dolaze nabolji plivači Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i naravno iz naše zemlje, koji će se takmičiti u 30 disciplina. Tu su Ivan Lenđer, koji je plivao u finalu Svjetskog prvenstva i Čaba Silađi, ali i još pet reprezentativaca Srbije. Biće tu i reprezentativci Hrvatske i to ovoga puta u sklopu dubrovačkog Juga, koji sada trenira legenda jugoslovenskog plivanja Borut Petrič, i da ne nabrajam dalje. Sve u svemu, ovaj miting je dostigao možda i najveći nivo takmičenja ove vrste u regionu", konstatuje Zuber.

Čuveni profesor je podsjetio da je „Mimoza kup” već odavno u zvaničnom kalendaru LEN-a, što znači da rezultati postignuti na hercegnovskoj plivačkoj smotri takmičarima znače mnogo.

Zvanično otvaranje na bazenu Instituta Igalo je danas u 16.30 časova, dok takmičenja i danas i sjutra počinju u 9 sati.

Bonus video: