Oskrnavljeno groblje u Tivtu: Na meti lopova i statue pokojnika

Manji metalni djelovi od mesinga i bronze odnijeti su sa nekoliko grobova Tivćana
155 pregleda 1 komentar(a)
groblje, Brdišta, Tivat, Foto: Siniša Luković
groblje, Brdišta, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.02.2013. 15:10h

Nepoznati počinioci proteklih dana su pod okriljem noći oskrnavili nekoliko grobova na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

Lopovi, koji se očito bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, nijesu prezali od toga da isijeku i odnesu mesinganu statuu sa groba mladića koji je prije nekoliko godina stradao u saobraćajnoj nesreći u 22. godini, a ukraden je i metalni fenjer u kojem se palila svijeća.

Slični manji metalni djelovi od mesinga i bronze odnijeti su sa još nekoliko grobova Tivćana, koji očito ne mogu mirno počivati na Brdištima.

„Tačno je da su ukradene dvije bronzane biste i jedan fenjer. Napravili smo foto dokumentaciju oštećenja na spomenicima i policiji sam zbog toga podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca. Obavljen je uviđaj i sada je na policiji da otkrije onoga ko na ovaj način devastira i ono što je svakome svetinja - grobove ljudi“, kazao je juče za „Vijesti“ direktor Komunalnog preduzeća Rade Popović.

To preduzeće gazduje i održava gradsko groblje na Brdištu i gradsko groblje Sveti Šimun, ali Popović ističe da, osim čišćenja, uređivanja, održavanja zelenih površina i proširivanja groblja, komunalci nijesu obavezni da imaju čuvarsku službu koja bi na groblju bila prisutna 24 sata.

„Ne postoji obaveza stalne čuvarske službe na gradskim grobljima jer to nije ni predviđeno relevantnim opštinskim odlukama. Stoga je čuvanje groblja prepušteno savjesti civilizovanog naroda, ali evo vidimo da ima i onih koji su daleko od bilo kakve civilizacije“, kazao je Popović koji je osudio krađu metalnih djelova grobnih spomenika na Brdištu.

Bonus video: