Beskompromisni trkač sa duhom Kolina Mekrea: Kris Mik

Nezgode su oduvijek sastavni dio Svjetskog reli prvenstva, a Kris Mik je bio učesnik nekih od najtežih udesa u posljednje vrijeme
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2018. 19:07h

Ljubitelji relija širom svijeta sigurno su razočarani što je Sitroen otpustio jednog od posljednjih vozača sa urođenim trkačkim duhom koji ga je tjerao i preko limita. Kris Mik, vozač Sitroena u svjetskom prvenstvu, imao je dosta udesa ove godine, ali brutalni udar na reliju u Portugaliji bio je previše za upravu francuske ekipe.

Već nakon par dana, dok je Irac preko društvenih mreža objavljivao koliko željno čeka naredni reli u Sardiniji, iz Sitroena je stigla vijest da Mik više neće nastupati za ovaj tim ove sezone.

Direktor tima Pjer Buda rekao je da je to teška odluka koja je donijeta zbog velikog broja udesa, od kojih su neki bili izuzetno teški i mogli su da imaju ozbiljne posljedice po posadu. Dodaje se da su ti rizici neopravdani sportskim rezultatima.

Nezgode su oduvijek sastavni dio Svjetskog reli prvenstva, a Kris Mik je bio učesnik nekih od najtežih udesa u posljednje vrijeme. Kao ovaj u Argentini prošle godine, zatim u Portugaliji kada su mehaničari čitavu noć opravljali auto, da bi ga Mik ponovo potpuno uništio već narednog dana u još jednom prevrtanju.

Međutim, niko ne može da ospori veliki talenat koji posjeduje ovaj momak. Pet pobjeda na relijima. Prva i najemotivnija ostvarena u Argentini prije tri godine, a nju je Mik posvetio Kolinu Mekreu, svom pokojnom mentoru, čiji neobuzdani duh i dalje živi u Miku.

Njegov najbolji trenutak bio je senzacionalna pobjeda na legendarnom ultrabrzom reliju u Finskoj, gdje je postavio brzinski rekord. Prošle sezone stigla je i čuvena pobjeda u Meksiku, kada je Mik usamljen na čelu pred samim ciljem toliko forsirao da je izletio sa staze na parking, ali ipak uspio da dovede do cilja svoj C3. Bila je ovo scena koja najbolje opisuje Mikov karakter. Uvijek vožnja na limitu u potjeri za najboljim vremenom.

Šta sada? Čak i prije otkaza u Sitroenu, šuškalo se o njegovom prelasku u Tojotu naredne godine, ali fanovi autosporta širom svijeta nadaju se da će i dalje za volanom gledati beskompromisnog trkača kakav je Kris Mik.

Više preticanja u supermarketu nego na stazi F1

Upravo poređenje sa legendarnim Mekreom pokazuje koliko se automobilski sport promijenio u zadnjih dvadesetak godina. Mekre je takođe, osim po ogromnom talentu bio poznat i po hrabrosti koja se graničila sa ludošću, zbog koje je često završavao reli spektakularnim udesima. Upravo to ga je učinilo omiljenim kod publike, koja je poistovjetila ovaj sport sa jednim čovjekom. Tada ekipi Forda, a kasnije Sitroena, nije ni na pamet padalo da se odreknu takve legende.

Danas, međutim, važe neki drugi principi, zbog kojih je automobilski sport postao prilično dosadan. Situaciju je najbolje opisao Džeremi Klarkson koji je rekao da danas možete više preticanja da vidite između kolica u prosječnom supermarketu, nego na stazi Formule 1.

Galerija

Bonus video: