Zapalilo se ulje za održavanje naoružanja u kasarni Kumbor

Pretpostavlja se da je požar izbio od varnice prilikom rezanja hangara. Ulje je bilo u bocama od pola litra upakovano u palete
182 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 15:04h

U bivšoj kasarni Orjenski bataljon u Kumboru nešto poslije 12 sati izbio je požar u kome je izgorjelo oko 1.500 litara ulja za održavanje i čišćenje naoružavanja – DRTN, gume i crijeva.

Pretpostavlja se da je požar izbio od varnice prilikom rezanja hangara. Ulje je bilo u bocama od pola litra upakovano u palete.

Firma koja se bavi reciklažom sekundarnih Mont Metal iz Podgorice koja je kupila ulje trebalo je ovih dana da ga preuzme.

Vatrogasci su uz pomoć pripadnika Vojske CG za manje od sat ugasili požar.

“Kada smo oko 12:25 iz Kasarne Kumbor dobili poziv da ugasimo požar odmah smo uputili troje vatrogasnih vozila, a kompletna jedinica je aktivirana. Kontaktirali smo i kolege iz Kotora, Tivta i Krtola da stave svoje jedinice u pripravnost jer se iznad Kumbora vio gusti crni dim i pretpostavljali smo da se upalio jedan od tankova za gorivo”, kazao je novinarima komandir hercegnovske Vatrogasne jedinice Damjan Lončar.

On je kazao das u vatrogasci po dolasku u Kumbor “vidjeli da ne treba dizati paniku jer nije došlo do zapaljenja goriva već ulja".

Vatrogasci su sa tri vozila i još jednim vozilom VCG vrlo brzo ugasili požar, a kolegama iz ostalih jedinica javili da se ne moraju uključivati u gašenje”.

Državna naftna kompanija Republike Azerbejdžan- SOCAR koja je Kasarnu Kumbor dobila na tenderu u 90- to godišnji zakup, prošle sedmice ušla je u posjed. Do kraja mjeseca trebalo bi da počne sa pripremama terena za gradnju koja će prema najavama početi iduće godine.

Vojska i policija bi do 28. februara, treblo da izmjeste čelične hangare i nadstrešnice, pumpne stanice, 11 rezervoara i pumpe za pretakanje pogonskog goriva, pet mostnih dizalica, termogen, vitlo za izvlačenje hidroaviona, kao i ostatak broda DSM 514.

Azerbejdžanci su se obavezali da će uložiti 258 miliona eura kako bi taj lokalitet pretvorili u elitno turističko naselje. Zakupac se obavezuje da u razvoj rizorta investira najmanje 52 miliona eura tokom prve četiri godine zakupa, odnosno ukupno 258 miliona eura eura tokom prvih osam godina perioda zakupa.

Galerija

Bonus video: