Vuković: Moram biti ponosan

"Mislim da nije nije bio tako ubjedljiv kao mi, a ako imamo u vidu da se najkvalitetnija odbojka igra u Poljskoj, Rusiji i Italiji, naš rezultat dovoljno govori", kaže Vuković
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 12:21h

Za crnogorske odbojkaške klubove i reprezentacije je, u ovom trenutku, nezamislivo da se nađu u završnici velikih takmičenja, kamoli da osvajaju titule, medalje... Srećom, od obnavljanja nezavisnosti crnogorska odbojka u pojedincima, odnosno u proslavljenim trenerima Igoru Kolakoviću (između ostalog osvojio i zlato sa Srbijom sa Evropskog prvenstva u Češkoj i Austriji 2011. godine) i Veselinu Vukoviću ima poznate i priznate reprezente na evropskoj i svjetskoj sceni, a njihovi rezultati su za veliko poštovanje.

Posljednja potvrda je stigla u srijedu iz ukrajinskog Harkova, gdje je Vuković sa turskom Halkbankom, drugom maksimalnom pobjedom, izborio plasman u finale Kupa Evropske odbojkaške konfederacije (CEV), drugom takmičenju po značaju na Starom kontinentu. Vuković je, tako, postao tek drugi Crnogorac u istoriji naše odbojke koji je izborio plasman u finale nekog evropskog kupa (lani je Marko Bojić igrao i izgubio finale istog takmičenja sa poljskom Rešovijom), ali prvi trener...

“Zaista sam srećan i zadovoljan zbog činjenice da sam u finalu ovog velikog takmičenja, da sam prvi doveo neki klub u finale. Moram biti ponosan zbog toga”, kaže na početku razgovora za „Vijesti” Vuković, prvi selektor Crne Gore.

Halkbanka je imala impresivan put do finala, u 10 mečeva je izgubila samo jednom, i to u 1. kolu u gostima od poljske Delekte iz Bidgošća, što se ispostavio i najteži meč do sada. Delekta sa Stefanom Antigom je na svom terenu slavila 3:0, ali je Halkbanka u revanšu slavila 3:2 (16:14 u petom setu), a onda je dobila i “zlatni set” sa 15:8.

Od tog trenutka je krenula dominacija, jer su Vukovićevi izabranici u narednih osam mečeva, protiv holandskog Cvolea, ruske Iskre iz Odincova, belgijskog Roselara i Lokomotive izgubili samo jedan set (Iskra).

“Put do finala je stvarno bio težak, iako se po rezultatima ne bi reklo tako. Poraz od Delekte na startu u Bidgošću je bio splet objektivnih razloga, bio je tek početak sezone, nijesmo još bili u pravom statusu. Ne treba, međutim, zaboraviti da je Delekta ubjedljivo prva na tabeli u prvenstvu Poljske. Nakon njih, sve ostale mečeve smo dobili ubjedljivo, prvaka Holandije Cvole, Isku, jednu od najboljih ruskih ekipa, Roselar koji je ove sezone došao iz Lige šampiona, gdje nije prošao dalje jer je bio najgori drugoplasirani tim u svim grupama".

"Na kraju smo prošli i Lokomotivu, koja igra u prvenstvu Rusije. Mislim da u evrokupovima nije nije bio tako ubjedljiv kao mi, a ako imamo u vidu da se najkvalitetnija odbojka igra u Poljskoj, Rusiji i Italiji, naš rezultat dovoljno govori. Ako osvojimo trofej, na tom putu smo pobijedili sve predstavnike najjačih odbojkaški liga Evrope”, ističe Vuković.

Da je Mili Pjango slavio i u revanšu protiv Latine (prvi meč je dobio 3:0), u finalu bi se igrao gradski derbi dva kluba iz Ankare. Ovako, Italijani su u revanšu dobili 3:0, potom i “zlatni set”, i izborili svoje takođe prvo finale nekog evropskog kupa. Prvi meč se igra u Latini, 26. ili 27. februara, revanš je 2. ili 3. marta u Ankari.

“Latina je izuzetno težak protivnik, bez dileme je favorit. Međutim, ni mi nijesmo bez šansi, ja sam optimista. Neće biti lako, naprotiv, Latina je to pokazala u revanšu sa Mili Pjangom, kada se vidjelo da je prevelika razlika u klasi. Međutim, pošto je revanš na našem terenu, tu vidim našu šansu”, kaže Vuković, bivši trener Budućnosti, Budvanske rivijere (titula i kup u bivšoj državi, tri titule i dva kupa u nezavisnoj Crnoj Gori, te prolaz u osminu finala Lige šampiona) i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (titula).

Vuković ističe da je cilj u Kupu CEV uoči starta sezone bio plasman među četiri najbolje.

“Plan smo, dakle, premašili. Jedina smo turska ekipa koja je ostala na evropskoj sceni, jedina koja će igrati finale”.

Plasmanom u finale, Halkbanka je ostvarila najbolji rezultat u klupskoj istoriji, pošto je 2007. godine bila treća u ovom takmičenju. To je tek treća turska ekipa u finalu nekog evropskog takmičenja, nakon Netaša i Arkaša, koji ima i evropski trofej, 2009. godine u Čelendž kupu.

“Raspoloženje u klubu je euforično. Kompletna uprava je bila sa nama na svim putovanjima, osim u Poljskoj. Razumio sam da će se za finale napraviti velika organizacija meča, animirati navijači. Očekuje se da sala koja ima šest-sedam hiljada mjesta bude puna”, istakao je Vuković.

Serija pobjeda i u prvenstvu i Kupu

Halkbanka je imala slabiji start sezone, sa četiri poraza u prvih šest kola, ali je onda nanizala devet uzastopnih pobjeda, i sada je druga sa 39 bodova, četiri manje od lidera Arkaša.

“Istina je da smo u početku igrali puno lošije. Međutim, bilo je puno objektivnih razloga za to. Ali, sada stvarno igramo dobro, i mislim da ima još prostora za podizanje forme. Nastojaćemo da zadržimo drugu poziciju, što bi bila dobra startna pozicija za plej-of, pošto milsim da je Arkaš odmakao i da ga je teško stići. Mislim, ipak, da je druga pozicija sasvim korektna za početak”, kaže Vuković.

Halkbanka se plasirala i na finalni turnir Kupa Turske, koji se igra od 29. do 31. marta, a rivali su Arkaš, Galatasaraj i IBB Istanbul.

“Finalni turnir se igra po sistemu svako sa svakim, i mogu igrati samo po dva stranca. Tu vidim našu šansu, jer imamo dosta dobre turske igrače. Dosta utakmica smo do sada dobili sa dvojicom, nekada i sa jednim strancem kada smo igrali protiv ekipa koje su imale sa po tri stranca”, dodao je Vuković, koji je Halkbanku preuzeo početkom februara prošle godine.

U prošloj sezoni, tim iz Ankare je igrao u polufinalu prvenstva i Kupa Turske, a 58-godišnji trener je zaradio novi dvogodišnji ugovor.

Crnogorska odbojka je daleko od onoga gdje bi mogla i morala da bude

Kako ističe, pomno prati zbivanja na crnogorskoj odbojkaškoj sceni, posebno muškoj klupskoj odbojci. Na pitanje kako komentariše Prvu mušku ligu sa samo četiri kluba, Vuković je bio kratak:

“Nažalost, sve je toliko jasno da bih se uzdržao od komentara.

Što se tiče muške reprezentacije Crne Gore, raduje ga činjenica da će ove godine igrati Evropsku ligu.

“Konačno je zaživjela davnašnja ideja da se treba i mora igrati Evropska liga. Mislim da je to veliki i pozitivan korak naprijed, jer reprezentacija mora da ima kontinuitet takmičenja”.

Crnu Goru u maju očekuje prva runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj, na turniru u Makedoniji, sa domaćinom, Ukrajinom i Albanijom. Prvoplasirana reprezentacija ide direktno u treću rundu, drugoplasirana ide u drugi krug kvalifikacija.

“Mislim da reprezentacija može da prođe kvalifikacioni turnir u Makedoniji. Smatram da reprezentacija mora i treba da ima strateški plan na duže vrijeme. Igrački potencijal postoji i treba ga iskoristiti. Pored rezultata, igre reprezentacije bi afirmativno djelovale na popularizaciju odbojke, koja je u ovom času daleko od onoga kakva bi mogla i morala da bude”, zaključio je Vuković.

Osim Crne Gore, Vuković je u karijeri vodio i reprezentaciju bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore (2003. srebro u Svjetskoj ligi), zatim Egipat (2005. godine je osvojio Kup Afrike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji), Ujedinjenih Arapskih Emirata (osvojio je Prvenstvo zaliva), a do sredine novembra prošle godine bio je i selektor Slovenije, sa kojom je ostvario najbolje rezultate u istoriji “zmajčeka”, izborivši plasman na Evropsko prvenstvo u Austriji 2011. godine.

I to nije bilo sve - Slovenci ne samo da su upisali prvu pobjedu, već su i prošli u osminu finala, a iste godine su osvojili bronzu u Evropskoj ligi, prvu u istoriji zemlje u takmičenjima pod okriljem Evropske odbojkaške konfederacije.

Galerija

Bonus video: