Pjesme koje podsjećaju na snagu ljubavi

"Ove pjesme su izabrane po kriterijumu da mi ni poslije više od 1.566 slušanja nijesu dosadile i da me i dalje podsjećaju na snagu ljubavi"
235 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 09:22h

Muzika i ljubav se oduvijek išle ruku pod ruku. Jedna nedavno urađena analiza, bazirna na subjektivno-odokatvinoj metodi, pokazuje da nekih 88,7 odsto pjesama pjeva o ljubavi. Ostale pjesme skoro da i nijesu bitne. U slavu najluđe faze ljubavi, zaljubljenosti, 14. februar se kao Dan zaljubljenih (bez preciznih naznanka da li srećno ili nesrećno), obilježava negdje od 14. vijeka naovamo, prvo u Engleskoj i Škotskoj, pa onda i u ostatku svijeta.

A zašto baš taj dan?

Jer je tada, prije nekih 1.743 godine pogubljen sveti Valentin, hrišćanski sveštenik koga je velika paganska Rimska imperija optužila da je vjenčavao vojnike kojima je bilo zabranjeno da se žene. Vrijeme mnogih zabrana i strogih kazni. Kažu da je noć prije pogubljenja učino čudesno djelo, slijepu ćerku svog zatvorskog čuvara je izliječio i ona je progledala.

Legenda još kaže da joj je poslao oproštajno pismo (sadržina nepoznata, ali hajde da vjerujemo da bilo makar sa naznakama ljubavi) koje je završio riječima “Tvoj Valentin”.

I tako je dan svetog Valentina, polako postao dan za sve one kojima muzika znači nešto više od proste zvučne kulise, da se upuste u malu avantura pravljenja svojih listi najljepših ljubavnih pjesama.

Nezahvalan, istovremeno izazovan zadatak. Kad se lista jednom zaključi uvijek se naknadno sjetim još poneke pjesme koju sam trebao da pomenem. I kome god je pokažem može da izgleda kao da im guram neke pjesme pod nos za koje nijesu pretjerano zagrijani.

Uprkos tome evo kako bi izgledala lista očekivanih pjesama za Dan zaljubljenih, izabranih po kriterijumu da mi ni poslije više od 1.566 slušanja nijesu dosadile i da me i dalje podsjećaju na snagu ljubavi.

Ben E.King - Stand by me

Maestralno jednostavna pjesma iz 1961. godine. Sugestivan glas i lagana bas linija nas nose kroz priču o ljubavi. I kad dođe noć, i kad nebo padne, a planine se istope, neće me biti strah ako ostaneš kraj mene. Ima li što ljepše?

Bijelo dugme - Padaju zvijezde

Što god pričali za Bregovića nesoporno je da ima talenat da nekim tuđim melodijama da svoj pečat. Tako je i sa ovom pjesmom građenom oko Van Hallenove “Jump”. Svaki put kad čujem “Bože čuvaj mi ovo pile, ovu mrvu zlata i svile” rastopim se k’o grudva snijega na proljećnom suncu. Nekako moja pjesma.

The Beatles – Here Come’s the Sun

Mnogo nježnosti i svijetlih tonova. I par muških, zaštitničkih stihova o tome da je prošla zima, sunce stiže i sve je u redu moja voljena. Sve spakovano u prekrasno sunčanu melodiju.

Frankie Valli - Can't Take My Eyes off You

Još jedan stari klasik. Prvi put sam pjesmu čuo u filmu “Lovac na jelene”, scena u kafani gdje polu pijano društvo uz pivo i bilijar pjeva pjesmu. Refren koji artikulisano histerično puca sa “Volim te mala i trebaš mi u ovim usamljenim noćima”.

Metak - Htio sam noćas da ti pišem

Mislim da je ovo jedna nepravedno zaboravljena pjesma. Puno čežnje, puno nježnosti i vječita muka svih koji su pokušavali da napišu nesto voljenom biću. I zato: Haram po pjesmama, tražim tuđe riječi...

Leonard Cohen – Suzanne

Moj kum ima krasnu priču vezanu za ovu pjesmu, jedna stara ljubav, more, gitare i sve što uz to ide. Iako maksimalno izvikana pjesma, koju čak neko vrijeme ni Koen nije htio da izvodi uživo jer mu je dosadila, uvijek me nanovo oduševi. Tekst sa mnogo značenja, ljubavno, religiozno, egizstencijalističko putovanje upakovano u 3-minutnu pjesmu. U svakom slučaju prelijepo.

Doris Dragović – Malo mi za sriću triba

Taman sam zavrišio ovu listu običnih pjesama kad sam shvatio da su mi sve pjesme iz muške perspektive. Evo jedna koju moja draga voli, a uz nju je i meni mila. Nježna ljubavna pjesma, a Doris je pjeva tako da joj moramo vjerovati: “Da mi kažu zlato moje lipe usne te njegove”.

Momci, kad vam ovo cura otpjeva znate da ste naišli na nešto što morate sačuvati.

Za one koji traže nešto drugačije, van uobičajenih standarda vezanih za ljubavnu pjesmu, predlažem da obrate pažnju na sljedećih par stvari. Možda nađu nešto novo ili prosto čuju kako se na drugačiji način pjeva na ovu temu.

Hladno pivo – Pitala si me

Bend koji uvijek ima svježe ideje, iskren pristup i rock’n’roll zvuk koji mnogo volim. Pjesma koja ima rimu gitaru/pisoaru uvijek zaslužuje pažnju. I da ne bude zabune, ovo je punokrvna ljubavna stvar.

Girls - Vomit

Može li pjesma koja se zove “Povraćanje” biti ljubavna pjesma? Dvojac iz grupe Girls (čujem da su se nedavno razišli) je pokazao da može. Pjesma je jedan konglomerat više žanrova, od lagane akustike iz 50-tih i 60-tih do distorzičnih gitara 90-tih. Tekst baš jednostavan i govori o momku kojeg je cura ostavila i koji kao pas koji se vraća na mjesto gdje je povraćao, iznova i iznova obilazi mjesta na kojima su bili zajedno. Mnogo tužno i veličanstveno istovremeno.

Tom Waits - I Don’t Wanna Fall in Love With You

Mogla bi se napraviti cijela kategorija kafanskih ljubavnih pjesama (i to bez Tome Zdravkovića). A ovo je jedna iz tog žanra o džangrizavom kafanskom tipu koji ne bi da se zaljubi, jer ga zaljubljivanje uvijek iznova rastuži. Neće sve baš tako biti, uz melodiju koja sa lakaćom pijano leluja oko nas.

B 52’s – Planet Claire

Ovo sam do besvijesti slušao negdje na samom početku 80-tih. Tada je to bio potpuno novi zvuk, sa minimalističkim gitarama i gomilom malih zvukova skrivenih svuda naokolo. Pjesma je trač o jednoj slatkoj vanzemaljki, za koju neki kažu da je sa Marsa ili sa neke od zvijezda što sijaju ranu ujutru. E pa nije! Ona je sa planete Kler!

Iztok Mlakar – Valentin

Poznavanje jezika vam uvijek pruži priliku da otkrijete i neke isključivo lokalne autore koji kad vam jednom uđu pod kožu nikako ih otkačiti (mada i ne pokušavam). Ova priča slovenačkog kantautora Iztoka Mlakara je monolog za dvoje (ona ga sluša, a on priča) i u kratkim crtama ide nekako ovako: Oprostite gospođo mora da sam pogriješio, vi nijeste ta koju sam ljubio i kojoj je moje rame bilo kušin. Kako bi takva gospođa mogla da ima nešto sa tipom kao ja. Ne zamjerite gospođo molim vas, malo sam p’jan, a danas je sveti Valentin.

Dejan Obradović je autor bloga “Obrati pažnju na posljednju stvar”

Bonus video: