Ne volite Dan zaljubljenih? Onda taj dan pretvorite u Dan dobrih djela

Evo nekih ideja koje bi mogle i vama da posluže da pokažete ljubav prema ljudima toga dana. A vi jedva da ćete i osjetiti da ste se “malo namučili”
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 22:13h

Priznaću vam nešto: Nisam ljubitelj Dana zaljubljenih. I ne govorim vam to jer nisam u vezi. Naprotiv, u braku sam već 11 godina. Ipak, oduvijek sam skeptična prema tom danu. Dan zaljubljenih je samo jedan od onih dana koji tjera ljude da budu romantični. Kod mene to stvara određen otpor. Za Dan zaljubljenih, moj suprug i ja obično idemo na ručak, jer je tada manja gužva u restoranima nego za večeru i jer, ako u to vrijeme izostajemo iz kuće, imamo manji problem sa traženjem bebisiterke.

Pa, iako ne volim Dan zaljubljenih, ja obožavam ljubav. OBOŽAVAM! Osim toga, vjerujem u onu da dobro uvijek pobjeđuje zlo, da postoji način da pokažete ljubav i onim ljudima prema kojima ne gajite romantične emocije, čak i onima koji su za vas potpuni stranci.

Zato sam posljednjih godina Dan zaljubljenih zamijenila nečim malo drugačijim - Danom za dobra djela. Ideja je jednostavna - 14. februara jednostavno učinite nešto lijepo za nekoga. U obilježavanje ovog dana često uključujem i svoju kćerku, koja se nakon što učini nešto dobro za druge ljude uvijek osjeća dobro.

Evo nekih ideja koje bi mogle i vama da posluže da pokažete ljubav prema ljudima toga dana. A vi jedva da ćete i osjetiti da ste se “malo namučili”.

1. Kafa, kafa, kafa! Tokom dana, kada odlučite da sebi skuvate kafu, napravite jednu i za kolege na poslu, partnera, prijatelje. Ili jednostavno odvedite te ljude tog dana na kafu u obližnji kafić.

2. Pošaljite e-mail poruku kakve inače ne šaljete ljudima.

“Mislim na tebe. Nadam se da si dobro”.

Ispod poruke jednostavno navedite svoje ime. Kao primaoca navedite prvu osobu koja vam padne na pamet. Ne dvoumite se prije nego kliknete “Pošalji”.

3. Uputite nekome kompliment. Na komadić papira napišite ljubaznu poruku i ostavite je ispod otirača, ispod gomile papira na radnom stolu...

Umjesto toga, možete kredom napisati “Ti su predivan” ili “Ti si predivna” na pločniku u svom komšiluku... Ili šta god da vam padne na pamet, a može obradovati ljude!

4. Kupite cvijeće. Dok kupujete namirnice, kupite najobičniji buket cvijeća i uručite ga portiruu firmi, ostavite ga komšiji na vratima - poklonite to cvijeće bilo kome.

5. Propustite nekoga da uđe prije vas u prostoriju. Samo toliko.

6. Kada je neko ljubazan prema vama u prodavnici ili nekoj drugoj lokaciji čije usluge koristite, porazgovarajte sa menadžerima i kažite im o svom dobrom iskustvu.

7. Propustite nekoga u redu u banci, prodavnici... Tek tako.

8. Uputite kompliment nekom mlađem od vas.

9. Nazovite svoje roditelje. Ili nekog ko vam je poput oca i majke.

10. Uputite nekom osmijeh. Samo pogledajte osobu pravo u oči i nasmijte se. Učinak je veći ako to učinite potpunom neznancu.

Autor: Babble blogerka Karen

Bonus video: