BORBA

Rog će pokušati da zadrži rvanje u programu OI 2020.

Rog je potvrdio da je danas bio u kontaktu sa predsjednikom FILA Rafaelom Martinetijem, istakavši da je "ohrabren odlučnošću ovog sporta da napravi izmjene i bori se za svoje mjesto".
0 komentar(a)
Rvanje, Foto: Beta/AP
Rvanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2019. 20:33h

Zbog talasa kritika iz cijelog svijeta, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog najavio je sastanak sa rukovodstvom Međunarodne rvačke federacije (FILA) kako bi razmotrili mogućnost da taj drevni sport sačuva mjesto u programu Olimpijskih igara.

Izvršni komitet MOK u utorak je izbacio rvanje iz programa OI 2020. godine, što je izazvalo oštra reagovanja nacionalnih rvačkih federacija i nacionalnih olimpijskih komiteta širom svijeta, uključujući Rusiju, SAD i Tursku.

Eventualni ostanak rvanja u olimpijskom programu ipak bi morao da bude ratifikovan od strane cjelokupnog sastava MOK u septembru, tako da je sportu, koji datira još od osnivanja modernih Igara 1896. godine, ostalo dosta vremena da pokuša da obori jučerašnju odluku Izvršnog komiteta MOK-a.

Rog je potvrdio da je danas bio u kontaktu sa predsjednikom FILA Rafaelom Martinetijem, istakavši da je "ohrabren odlučnošću ovog sporta da napravi izmjene i bori se za svoje mjesto".

"Dogovorili smo se da se nađemo prvom prilikom i razgovaramo o tom važnom pitanju. On je obećao da će se rvanje prilagoditi kriterijumima i boriti za eventualno uključenje na Igrama 2020.", rekao je Rog.

Rusija će tražiti od MOK-a da vrati rvanje na OI

Predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je danas da ta organizacija planira da se žali Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) jer želi da se rvanje vrati među olimpijske sportove.

Rusija je jedna od najuspješnijih zemalja u rvanju, sovjetski i ruski sportisti su do sada osvojili 77 zlatnih medalja.

"Iskoristićemo svu našu snagu da ubijedimo MOK da ne izbaci rvanje iz olimpijskog programa", rekao je Žukov i dodao da će o tome pisati predsjedniku MOK-a Žaku Rogu.

I Turska traži da se rvanje vrati u olimpijski program

Turska rvačka federacija saopštila je danas da smatra nepravednom preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta da isključi rvanje iz olimpijskog programa za 2020.

"Borićemo se da ova pogrešna ideja o izbacivanju rvanja bude napuštena", kaže se u saopštenju predsjednika nacionalne federaxcije Turske Hamze Jerlikaja, koji je u karijeri dva puta bio olimpijski šampion, tri puta svjetski i osam puta evropski prvak.

Jerlikaja je podsjetio da je Istanbul jedan od tri kandidata, uz Madrid i Tokio, za organizaciju Olimpijskih igara 2020.

"Mi smo najozbiljniji kandidati za domaćina, a organizovati Igre bez rvanja je apsolutno nezamislivo", rekao je Jerlikaja.

Turska je u olimpijskoj istoriji od ukupno 87 medalja osvojila 58 u rvanju, od kojih 28 zlatnih medalja.