Postporođajna depresija: Razlikujte umor od ozbiljnijeg stanja

Iako je moguće da kod majke koja pati od postporođajne depresije spontano dođe do poboljšanja i ozdravljenja, najveći dobitak i za majku i za njezinu porodicu je ako se depresija na vrijeme prepozna i liječi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 10:22h

Svakodnevna briga o djetetu donosi novi stres u majčin život. Kada tome dodamo umor, neprospavane noći, neizbježne promjene u načinu života i odnosu s partnerom i porodicom, vrlo jasna postaje mogućnost da će majka poslije porođaja pokazivati određene psihičke tegobe.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, 20-40 posto majki – a prema nekima njih čak i do 80 posto – doživljava postporođajnu tugu. Ona nije ozbiljna opasnost za majčino i djetetovo zdravlje jer je majka, usprkos određenim poteškoćama, sposobna da se brine se za svoje dijete.

Postporođajna tuga smatra se uobičajenom reakcijom na promjene nastale u razdoblju poslije porođaja, i uz strpljenje i podršku porodice i okoline ona će brzo nestati.

Međutim, ponekad majka poslije porođaja doživljava intenzivne promjene raspoloženja koje se vide u mnogim područjima njenog života i koje ometaju njeno svakodnevno funkcionisanje. Postoji mogućnost da će određen broj majki doživjeti postporođajnu depresiju.

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja u kome dominiraju osnovni simptomi sniženog raspoloženja – depresije i gubitka interesa.

Iako je moguće da kod majke koja pati od postporođajne depresije spontano dođe do poboljšanja i ozdravljenja, najveći dobitak i za majku i za njezinu porodicu je ako se depresija na vrijeme prepozna i liječi. Na žalost, postporođajna depresija često ostaje neprepoznata, a samim tim i neliječena. Mnoge majke u tišini pate i kroz nju prolaze same.

Najčešći simptomi postporođajne depresije su:

• plačljivi ste i tužni

• teško se koncentrišete

• imate probleme sa spavanjem

• imate smanjen ili pojačan apetit

• anksioznosti ste

• stalno mijenjate raspoloženja

• povlačite se od prijatelja i rodbine

• stalno imate osjećaj krivice

Vrlo često, neke mame su u paničnom strahu da ne mogu da vode računa o bebi, ili da će je povrijediti. Takođe stalno imaju negativne misli.

Bonus video: