Objavljen novi broj online magazina “Camera Lucida”

Tekst Vuka Vukovića “Produkciona analiza savremene kinematografije u Crnoj Gori” fokusiran je na temeljnu i detaljnu analizu kinematografskog stanja stvari u Crnoj Gori
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 11:06h

Novi broj prvog crnogorskog filmskog online časopisa “Camera Lucida” objavljen je 11. put. Ovaj broj donosi tekst Ronalda Bergana “Starenje i film” o načinima i primjerima predstavljanja starosti na filmu, kroz umjetnički vremeplov od Rembranta, Mikelanđela, Šekspira, W.B. Jejtsa ili T.S. Eliota, do Murnaua, Ozua, De Sike, Bergmana, Kurosave ili skorijih filmova kao što su briljantni Sokurov ”Alexandra” i Hanekeov Oskarom nominovani “Ljubav” ili “To nije zemlja za starce”.

U novom tekstu, Merima Omeragić kritički analizira dirljivi dokumentarni film Dane Budisavljević, “Nije ti život pjesma Havaja”, sa posebnim osvrtom na kompleksne porodične odnose, nenormativnu seksualnost i posljedične procese detabuizacije i političke transformacije, kroz individualne mehanizme prećutanog i rečenog.

Tekst Vuka Vukovića “Produkciona analiza savremene kinematografije u Crnoj Gori” fokusiran je na temeljnu i detaljnu analizu kinematografskog stanja stvari u Crnoj Gori.

U “Retrospectives”, Ronald Bergan odaje počast rijetkom režiseru holivudskog studija koji je ostavio jedinstven pečat na sve što je stvorio, maestru MGM mjuzikla i njihovog “svijeta fantazije, sjajnih boja, modernog dekora i kostima” – Vinsentu Minnelliju.

U intervjuu sa Žan Mark Barom, Nevena Matović je razgovarala o njegovoj glumačkoj i režiserskoj karijeri, njegovim pogledima na umjetnost, Evropu, Jugoslaviju, Holivud, subverzivni film i mnoge druge stvari.

In Memoriam odaje počast velikim filmskim autorima, Nagisi Ošimi i Krstu Papiću.

Adresa magazina je http://cameralucida.eu.

Bonus video: