"Veliki rat" Aleksandra Gatalice predstavljen na Danima mimoze

“Uz pomoć Gatalice Srbija šalje jednu poruku normalnosti, koja je rijetka i dragocjena u društvima u kojima živimo”
0 komentar(a)
Aleksandar Gatalica, Foto: Www.etrafika.net
Aleksandar Gatalica, Foto: Www.etrafika.net
Ažurirano: 13.02.2013. 15:43h

Roman “Veliki rat” Aleksandra Gatalice promovisan je u Herceg Novom, a ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade je kazao da je roman pisao četiri godine, sabirajući u njemu sva svoja iskustva.

"Vjerujem u književnost u kojoj se pisac muči, a čitalac uživa"

Gatalica je publici kazao da je sve što je ikada oprobao , znao i umio uložio u roman a da mu je NIN-ova nagrada donijela beskrajnu radost, “jer je njom krunisan najveći napor u njegovom životu”.

Gatalica je kazao i da je još kao student svjetske književnosti od tadašnje profesorske elite naučio jednostavnu istinu da je umjetnost jedina ljudska djelatnost koja se obraća emocijama.

Roman “Veliki rat” prati preko sedamdeset likova na svim zaraćenim stranama, od Edinburga do Odese

Cilj u romanu je bilo opisivanje smrti epohe, u kojoj bi “volio da je živio, samo da nije tako jezivo završila”.

"Vjerujem u književnost u kojoj se pisac muči, a čitalac uživa a aksiom književnosti je da se napravi novi svijet", smatra ovaj autor.

Urednik izdanja Aleksandar Jerkov je govoreći o “Velikom ratu” kazao da ga je svojim romanom Gatalica podsjetio i utvrdio šta književnost zaista jeste. On je kazao da je Gatalica figura u srpskoj književnosti, kakva se rijetko sreće - on je prevodilac sa klasičnih jezika, muzički kritičar, dramski stvaralac.

“Uz pomoć Gatalice Srbija šalje jednu poruku normalnosti, koja je rijetka i dragocjena u društvima u kojima živimo”, kazao je Jerkov.

Ovaj roman nije velik samo po obimu iako je 500 strana velika forma, već i odgovor na pitanje šta imamo da kažemo pred 100. godišnjicu velikog rata.

"Na početku 21. vijeka dobili smo veliki roman koji podsjeća i utvrđuje šta književnost zapravo jeste", zaključio je Jerkov.

Kao pisac pojavio se u srpskoj književnosti 1993. godine i do sada objavio jedanaest knjiga

Nevenka Mitrović direktorica Gradske biblioteke je podsjetila na obrazloženje žirija NIN-ove nagrade.

"Suprotstavljajući se lokalnom i tradicionalističkom pogledu na prošlost, Gatalica koristi istoriju kao živo poprište ljudskog iskustva, dugog propadanja i neugasle nade".

Roman “Veliki rat” prati preko sedamdeset likova na svim zaraćenim stranama, od Edinburga do Odese, a počinje kada na obdukcioni sto doktora Graha u Sarajevu stižu tijela nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge.

Gatalica koji za sebe kaže da je “po opsesiji pisac”, rođen je u Beogradu 1964. godine. Diplomirao na katedri za Svjetsku književnost 1989. godine. Pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar.

Kao pisac pojavio se u srpskoj književnosti 1993. godine i do sada objavio jedanaest knjiga. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset evropskih jezika.

Bonus video: