U muzeju ne znaju gdje je prva verzija romana "Na Drini ćuprija"

"Orman je u depou, u podrumskim prostorijama Muzeja, a za to treba tražiti dozvolu naših galerista kojih trenutno nema"
87 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Andrić, Foto: Wikipedia
Ivo Andrić, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 13.02.2013. 18:42h

Prva verzija romana “Na Drini ćuprija” Iva Andrića izgubljena je iz muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, piše “Blic”.

“Navodno je pokvarena brava na ormanu u kojem se nalazi rukopis i ne može se otključati"

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu čuva, između ostalog, i rukopise Iva Andrića, Isaka Samokovlije, Silvija Strahimira Kranjčevića, ali je najvredniji rukopis koji se nalazio u ovoj ustanovi, prva verzija romana „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića – izgubljena.

Kustosi ovog muzeja, kako prenosi “Blic” ističu da i pored toga imaju previše problema i da je ova ustanova godinama vođena na ružan i neprofesionalan način. Jedan od rezultata tog rada je da se ne zna gde je prva verzija Andrićevog remek-djela.

“Navodno je pokvarena brava na ormanu u kojem se nalazi rukopis i ne može se otključati. Orman je u depou, u podrumskim prostorijama Muzeja, a za to treba tražiti dozvolu naših galerista kojih trenutno nema. Ne možemo da ga nađemo, vidimo i fotografišemo”, rekla je kustos Tamara Sarajlić-Slavnić.

Zamjenica direktora Muzeja Aida Ključić kaže da čuvaju prvu i drugu verziju rukopisa „Na Drini ćuprija“, nalivpero kojim je Andrić pisao, njegove naočari koje je koristio u tom razdoblju i mnoge druge segmente.

Univerzitetski profesor Ranko Popović kaže da ga nestanak prve verzije Andrićevog romana ne iznenađuje

“Iako u Beogradu i danas djeluje zadužbina 'Ivo Andrić', koja stipendira mlade talente, on je ipak ocijenio da je Muzej književnosti mjesto gdje bi trebalo pohraniti svoje rukopise.

Svi se rukopisi čuvaju u jednom posebnom trezorskom ormaru, jer su eksponati zaista od izuzetne vrijednosti. Priznajem da ne znam otkud informacija o izgubljenom Andrićevom rukopisu”, istakla je Ključić.

Univerzitetski profesor Ranko Popović kaže da ga nestanak prve verzije Andrićevog romana ne iznenađuje i da ne treba da nas čudi ako uskoro nestanu i druge značajne knjige koje pripadaju srpsku kulturnoj baštini u BiH.

“Nedavno sam, za potrebe jednog naučnog rada, službeno tražio list 'Narod', koji je izlazio od 1907. do 1914. godine, od Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Dobio sam odgovor da ne znaju gdje se ti listovi nalaze i da ih možda i nemaju. A sam sam radio bibliografiju za 'Narod' prije više od dvije decenije”, rekao je Popović.

"Navodno je pokvarena brava na ormanu u kojem se nalazi rukopis i ne može se otključati. Orman je u depou, u podrumskim prostorijama Muzeja, a za to treba tražiti dozvolu naših galerista kojih trenutno nema. Ne možemo da ga nađemo, vidimo i fotografišemo", rekla je kustos Tamara Sarajlić- Slavnić

Bonus video: