duševno stanje

Nastavak suđenja: Nebojši Mugoši nije bila pomućena svijest

"Okrivljeni ima strukturu prilagođene ličnosti, nema agresivnosti u ponašanju i radi se o zdravoj osobi", kazali su stručnjaci
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 20:31h

Nebojša Mugoša (50) zvani Mugi, nalazio se u stanju afekta razdraženosti i bijesa srednjeg intenziteta kada je krajem februara 2011. ubio svog kuma Nebojšu Nikezića u podgoričkom naselju Stari aerodrom, piše u nalazu vještaka medicinske struke, koji je juče pročitan u nastavku suđenja.

Predstavnik komisije ljekara vještaka prof.dr Stanko Milić, neuropsihijatar, pred vijećem sudije Vesne Moštrokol, objasnio je da okrivljeni ima strukturu prilagođene ličnosti, da nema agresivnosti u ponašanju i da se radi o zdravoj osobi.

Vještak je dodao da su analizirali spise predmeta, kao i izjave svjedoka i odbranu Mugoše, koji je naveo da ga je kum Nikezić vrijeđao i dva puta ošamario, od čega je posrnuo. Advokat Branislav Lutovac, punomoćnik porodice Nikezića, pitao je neuropsihijatara da objasni u kakvom stanju se nalazio Mugoša, ukoliko bi se dokazalo da nije bilo fizičkog nasr taja.

“U tom slučaju, to afektivno stanje kod optuženog Mugoše ocijenili smo blago do srednjeg intenziteta”, kazao je Milić.

Navodi se da je Mugoša osoba visokoprosječnih intelektualnih sposobnosti, koja ne pokazuje simptome trajnog duševnog oboljenja, niti težeg duše vnog poremećaja

U nalazu komisije ljekara vještaka, navodi se da je Mugoša osoba visokoprosječnih intelektualnih sposobnosti, koja ne pokazuje simptome trajnog duševnog oboljenja, niti težeg duše vnog poremećaja.

“Smatramo da se radi o zdravoj osobi. U vrijeme izvršenja ubistva okrivljeni se nalazio u stanju afekta razdraženosti i bijesa srednjeg intenziteta. Nema simptoma koji bi upućivali na patološki afekat. Mišljenja smo da su sposobnosti značaja djela i mogućnosti upravljanja svojim postupcima u vrijeme kada je izvršio ubistvo bile smanjene, ali ne bitno”, piše u zaključku mišljenja vješt aka medicinske struke, koji su sačinili Milić, dr Željko Golubović, psihijatar i psiholog Branka Stepanović – Ilić.

Branilac optuženog Mugoše, advokat Tomislav Dedić, nije se složio sa procjenom vještaka da je optuženi bio u afektu srednjeg stepena, pa je zbog toga predložio novo psihološko – psihijatrijsko posmatranje. On je podsjetio na razgovor između Mugoše i Nikezića, ali prema navodima odbrane optuženog.

“Nikezić je pitao da li mu je Mugoša donio pare, a ovaj mu odgovorio da nije, niti će. Tada je Nikezić opsovao majku Mugoši i zaprijetio - iskidaću te. Da li ovakve riječi mogu dovesti do bijesa, prepasti, razdraženosti, straha i afekta jakog intenziteta”, pitao je Dedić.

“Kod izrade nalaza uzeli smo u obzir i ovaj razgovor, ali ako su ove riječi uzrokovale afekt jakog intenziteta, postojala je mogućnost rasterećenja afekta kada Mugoša odlazi u svoje vozilo i uzima pušku. Cijenili smo da kod Mugoše nijesmo našli da je došlo do pomućenja svijesti koja bi generisala patološki afekt”, kazao je dr Milić.

Sud je odbio predlog odbrane za novim psihijatrijskim vještačenjem. Sudija je nastavak suđenja zakazala za 11. mart, te najavila da stranke daju završnu riječ. Prema navodima optužnice, Mugoša je 17. februara 2011. na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nikezića.

Tužilac navodi da je okrivljeni iskoristio kumovski odnos sa Nikezićem i veliko povjerenje i da ga je ubio u namjeri da prisvoji 515 hiljada eura, koje mu je Nikezić predao na čuvanje. Okrivljeni je telefonom pozvao kuma na sastanak, a zatim u ugovoreno vrijeme došao naoružan.

“Kada mu je kum prišao, Mugoša je iz automatske puške ispalio više hitaca, koji su ga pogodili u grudi i leđa”, piše u optužnici.