Američki gospel hor oduševio đake na Vrelima Ribničkim

Učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ pjevali su zajedno sa horom i „O, kako je lijep dan“, pjesmu koja u orginalu glasi „O, happy day“
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 15:17h

Američki Hor duhovne muzike Univerziteta Hauard iz Vašingtona, koji prvi put gostuje u Crnoj Gori, je u Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“ na Vrelima Ribničkim predstavio gospel muziku američkog naroda u Sjedinjenjim američkim državama, koja je naišla na veliko oduševljenje prisutnih.

Učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ pjevali su zajedno sa horom i „O, kako je lijep dan“, pjesmu koja u orginalu glasi „O, happy day“, a svi prisutni u holu škole, profesori i učenici su pratili američki hor pjevajući i tapšući rukama.

Ambasada Sjedinjenih američkih država u Podgorici, u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorskim narodnim pozorištem, Kraljevskimn pozorištem Zetskim dom na Cetinju i Centrom za kulturu Nikšić, organizuju turneju američkog Hora duhovne muzike u Crnoj Gori od 11. do 13. Februara, u sklopu obilježavanja Mjeseca afroameričke istorije tokom kojeg se, u februaru, slave dostignuča i doprinos Afroamerikanaca američkom društvu.

Hor duhovne muzike Univerziteta, osnovan 1968. Godine, čine sadašnji i bivši studenti Univerziteta Hauard i članovi lokalne muzike. Hor je nastupao na mnogim mjestima u oblasti Vašingtona, uključujući Bijelu kuću, Kongres SAD, Vašingtonsku nacionalnu katedralu i Centar za scensku umjetnost Džon Ficdžerald Kenedi, kao i u mnogim drugim američkim gradovima.

Video: Zoran Bojović

Na međunarodnoj sceni, hor je gostovao u Kanadi, Barbadosu, Slovačkoj, Danskoj, Švedskoj i Italiji.

Direktorica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ Mila Čaveliš kazala je da je „američki hor pokazao izvanrednu vještinu orginalnim izvođenjem gospel muzike koja svoje korjenen ima u duhovnoj muzici afroameričkog naroda.

„Za razliku od prvih tužnih i melanholičnih pjesama oduševili su pjevajući o životu i radosti što su svi prisutni prepoznali na najbolji način“, rekla je Čaveliš.

Iz muzičke škole „Andre Navara“ tražili note od američkog hora

Direktor muzičke škole „Andre Navara“ Aleksa Asanović rekao je da je američki hor dobro izveo svoje duhovne kompozicije i što je najvažnije unijeli su oduševljenje kod djece i profesora koji su igrali i pjevali zajedno.

„Odličan hor koji pjeva sa mnogo radosti i entuzijazma“, istakao je Asanović.

On je naglasio „da su od američkog hora tražili da im pošalju note kako bi i hor „Andre Navara“ mogao da izvodi njihove kompozicije na koncertima, a američki hor je to prihvatio“.

Galerija

Bonus video: