Olimpijske igre 2020. bez rvanja?

Rvanje, kao jedan od nastarijih olimpijskih sportova bio je uvršten u olimpijski program od samog početka modernih Igara - 1896. godine
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 13:05h

Ako usvoji preporuku Izvršnog komiteta, Međunarodni olimpijski komitet će na zasjedanju u Buenos Ajresu, od 7. do 10. septembra, izbrisati rvanje iz olimpijske porodice počev od Igara 2020. godine.

Olimpijske igre bi, tako, ostale bez jednog od nastarijih olimpijskih sportova koji je u olimpijski program uvršten od samog početka modernih Igara - 1896. godine.

Interesantno, Izvršni komitet MOK-a je u lepezi od 25 sportova koji će biti na Igrama 2020. zadržao moderni petoboj. “Preživio” je i tekvondo, iako se spekulisalo da bi upravo taj sport mogao da bude izbačen.

U saopštenju Svjetske rvačke federacije (FILA) izražava se “ogromno zaprepašćenje” odlukom Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta.

"FILA će preduzeti sve potrebne mjere da ubijedi Izvršni odbor i članove MOK-a da je takva odluka zastranjivanje prema jednom od osnovnih sportova drevnih i modernih Olimpijskih igara", navodi se u saopštenju FILA.

Rvanje, ipak, ima teoretsku šansu da se odmah vrati u olimpijsko okrilje, pošto će se u septembru za to upražnjeno mjesto boriti sa jos sedam sportova, a to su bejzbol/softbol, vožnja rolerima, sportsko penjanje, skvoš, surfovanje, vušu i karate.

Djelovalo je da ovaj sport ispunjava savremene zahtjeve MOK-a za “univerzalnošću”, pošto je globalno popularan i kompetetivan širom svijeta. Čak 180 zemalja, naime, ima svoje saveze u ovom sportu.

Na Igrama u Londonu je bilo ukupno 18 takmičenja za muškarce i žene, a osvajači medalja došli su iz 29 različitih zemalja. Zlata su osvajali sportisti iz Uzbekistana i Azerbejdžana, dok su do odličja dolazili i Indija, Mongolija i Sjeverna Koreja. Portoriko je od 26 sportova osvojio dvije medalje, uključujući i srebrnu za rvača Haimea Espinala u kategoriji do 84 kilograma.

Osvajačica zlatne olimpijske medalje do 72 kilograma u slobodnom stilu, Ruskinja Natalija Vorobjeva ocijenila je da će izbacivanje rvanja biti “tragedija za mnogo ljudi”.

"Mislim da će sve biti u redu. Rvači će se boriti za svoje mjesto na Igrama do kraja", rekla je Vorobjeva.

Nekadašnji olimpijski šampion Kejl Senderson kazao je da rvanje neće biti posljednji put na programu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

"Ovo će možda samo probuditi usnulog džina. Ovo je stvarno mučno. Hvata me muka samo kad pomislim na to", rekao je pobjednik u slobodnom stilu do 84 kilograma iz Atine 2004.

Ragbi i golf su 2009. izglasani da debituju na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Bonus video: